czwartek, 22 sierpnia 2019

tavuklu şehriye çorbasi - turecki rosół z kurczaka



...tavuklu şehriye çorbasi czyli turecki rosół z kurczaka; chociaż jak dla mnie to taka trochę inna zupa pomidorowa. tak czy owak przepis wart wypróbowania, bo to zawsze coś innego...





2 duże dojrzałe pomidory
udko z kurczaka
4 szkl wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
łyżka suszonej mięty
5 łyżek makaronu o kształcie ryżu
pieprz, sól
sok z polowy cytryny



umytego kurczaka wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy i obieramy od kości.

Masło roztapiamy w garnku wrzucamy miętę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy; dusimy 3-4 minuty. 

Do pomidorów wlewamy bulion z kurczaka i dodajemy koncentrat (ja miałam bardzo dojrzałe polne pomidory więc koncentrat pominęłam) Przykrywamy i gotujemy ok 10 minut.

Wsypujemy makaron, wrzucamy rozdrobnione mięso i gotujemy jeszcze ok 10 min do momentu aż makaron będzie miękki.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny.



 Źródło: "Tureckie przepisy

17 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy i oryginalny przepis na rosołek! Dodatek mięty na pewno "dosmacza" tę zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tureckie zupy są zwykle pyszne, więc ta na pewno także :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba będzie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, lubię poznawać kuchnię innych krajów, więc chętnie spróbuję tej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniały mi sie czasu, gdy bylam w Turcji!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczna, nie byłam w Turcji,ale kuchnie świata uwielbiam poznawać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy rosół w wersji na czerwono :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie wygląda Twój rosołek,pewnie smakuje wybornie.Na pewno wypróbuję.Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nazwa nie do wymówienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda :) Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń