środa, 18 września 2019

pierogi z soczewicą i z pieczarkami



...dziś proponuję pierogi z czerwoną soczewicą. Czerwoną bio soczewicę „Polskie Młyny” połączyłam z pieczarkami i cebulą. Takie połączenie smakuje bardzo dobrze.  Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale także wartościowa jest cennym źródłem białka…





ciasto na  pierogi:
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
ok. 0,5 szkl ciepłej wody
1 łyżka masła
szczypta soli

farsz:
100 g czerwonej  bio soczewicy „Polskie Młyny
1  cebula
1 ząbek czosnku
ok  10 sztuk pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku




soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy  2 szklanki wody i zagotowujemy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy około 12 minut ; polecam gotować ją w dwóch porcjach - część soczewicy dodajemy chwilę po tym, jak pierwsza porcja będzie już chwilę się gotowała. Dzięki temu uzyskamy ciekawszą konsystencję farszu - część soczewicy się rozpadnie, a część będzie trzymała fason. Soczewicę odcedzamy na sitku i zostawiamy do przestudzenia.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej; dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy, aż lekko się zezłości. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Do cebuli i czosnku dorzucamy pokrojone pieczarki, smażymy przez około 5 minut.

Ugotowaną soczewicę łączymy ze składnikami na patelni. Mieszamy dokładnie; podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do przestygnięcia.

ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy roztopione masło. Powoli wlewamy wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. 

Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.  Z ciasta wykrawamy szklanką kółka na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.


 


27 komentarzy:

  1. YUMMY! They remind me of Chinese dumplings.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jeszcze dodam, że nadzienia jest spro a ciasta mało, czyli tak jak lubię jesli chodzi o pierogi xD

      Usuń
  3. Moje smaki! Uwielbiam soczewicę!
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, chętnie zjadłabym takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne pierogi a farsz w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi love pod każdą postacią,pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne pierozki, takie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota... Uwielbiam lepić pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny farsz! Pierogi to moja słabość.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogów z soczewicą nigdy nie robiłam, zachęciłaś mnie... Twoje wyglądają cudnie, mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam pierogów z soczewicą, muszę w końcu wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pierogi to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W moim domu tylko ja lubię soczewicę, mimo to nie zawaham się spróbować tych pierożków :).

    OdpowiedzUsuń
  14. och, muszą być smacznie :) próbuję ciągle nowych smaków i ten może mi się spodobać ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis! w sam raz dla mego wege dziecięcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna alternatywa dla tradycyjnej wersji - z mięsem lub z grzybami. Chętnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń