...dziś proponuję pierogi
z czerwoną soczewicą. Czerwoną bio soczewicę „Polskie Młyny” połączyłam z
pieczarkami i cebulą. Takie połączenie smakuje bardzo dobrze. Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale
także wartościowa jest cennym źródłem białka…
ciasto na pierogi:
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
ok. 0,5 szkl ciepłej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
farsz:
100 g
czerwonej bio soczewicy „Polskie Młyny”
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok 10 sztuk pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka
wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy.
Wsypujemy soczewicę i gotujemy około 12 minut ; polecam gotować ją w dwóch
porcjach - część soczewicy dodajemy chwilę po tym, jak pierwsza porcja będzie
już chwilę się gotowała. Dzięki temu uzyskamy ciekawszą konsystencję farszu -
część soczewicy się rozpadnie, a część będzie trzymała fason. Soczewicę
odcedzamy na sitku i zostawiamy do przestudzenia.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej; dodajemy drobno
posiekaną cebulę, podsmażamy, aż lekko się zezłości. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Do cebuli i czosnku dorzucamy
pokrojone pieczarki, smażymy przez około 5 minut.
Ugotowaną soczewicę łączymy ze składnikami na patelni.
Mieszamy dokładnie; podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy farsz do przestygnięcia.
ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy roztopione
masło. Powoli wlewamy wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności
mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite,
gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy
je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z
ciasta wykrawamy szklanką kółka na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy
brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy
jeszcze 3 minuty.
YUMMY! They remind me of Chinese dumplings.
OdpowiedzUsuńZ pewnością dobrze smakują :)
OdpowiedzUsuńTak jeszcze dodam, że nadzienia jest spro a ciasta mało, czyli tak jak lubię jesli chodzi o pierogi xD
UsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Uwielbiam soczewicę!
OdpowiedzUsuńxxx
Ale bym zjadła takie pierożki!
OdpowiedzUsuńPyszne, chętnie zjadłabym takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne pierogi a farsz w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńPierogi love pod każdą postacią,pyszne :-)
OdpowiedzUsuńale super nadzienie!
OdpowiedzUsuńCudowne pierozki, takie rumiane :)
OdpowiedzUsuńPychota... Uwielbiam lepić pierogi!
OdpowiedzUsuńMuszą być niesamowicie smaczne!:)
OdpowiedzUsuńPyszny farsz! Pierogi to moja słabość.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńZrobiłęm się głodny :D
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPierogów z soczewicą nigdy nie robiłam, zachęciłaś mnie... Twoje wyglądają cudnie, mniam mniam...
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pierogów z soczewicą, muszę w końcu wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite pierożki :)
OdpowiedzUsuńTakie pierogi to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńW moim domu tylko ja lubię soczewicę, mimo to nie zawaham się spróbować tych pierożków :).
OdpowiedzUsuńoch, muszą być smacznie :) próbuję ciągle nowych smaków i ten może mi się spodobać ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! w sam raz dla mego wege dziecięcia ;)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla tradycyjnej wersji - z mięsem lub z grzybami. Chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuń