...puszysty, pyszny sernik z dodatkiem wanilii na cienkim kruchym cieście z kratką na wierzchu taki właśnie jest sernik krakowski z książki "Desery" Pierre'a Hermé.
Absolutnie nie jest to sernik na ser z wiaderka. Przepis na dużą blachę 25x36cm
Absolutnie nie jest to sernik na ser z wiaderka. Przepis na dużą blachę 25x36cm
ciasto kruche:
1 i 3/4 szkl mąki
125 g masła o temp. pokojowej
0,5 szkl cukru pudru
1 jajko
2 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
masa serowa:
1 kg mielonego sera tłustego
8 jajek (osobno białka i żółtka)
100 g miękkiego masła
1 szkl i 2 łyżki cukru
3 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
1 żółto roztrzepane do posmarowania wierzchu
lukier:
cukier puder
łyżeczka śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1 i 3/4 szkl mąki
125 g masła o temp. pokojowej
0,5 szkl cukru pudru
1 jajko
2 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
masa serowa:
1 kg mielonego sera tłustego
8 jajek (osobno białka i żółtka)
100 g miękkiego masła
1 szkl i 2 łyżki cukru
3 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
1 żółto roztrzepane do posmarowania wierzchu
lukier:
cukier puder
łyżeczka śmietany
łyżeczka soku z cytryny
ciasto kruche: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
Odciąć 1/3 ciasta i z powrotem włożyć do lodówki. Z reszty (2/3) rozwałkować placek wielkości formy i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Podpiec przez 15 minut w temp 170stC.
masa serowa: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 50 g cukru. W misce miksera utrzeć resztę cukru z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku i po łyżce sera ciągle ucierając. Następnie dodać rodzynki obtoczone w mące. Teraz połączyć z białkami i mąką ziemniaczaną - najlepiej łyżką.
masa serowa: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 50 g cukru. W misce miksera utrzeć resztę cukru z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku i po łyżce sera ciągle ucierając. Następnie dodać rodzynki obtoczone w mące. Teraz połączyć z białkami i mąką ziemniaczaną - najlepiej łyżką.
Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Z reszty ciasta wykroić radełkiem paski i ułożyć z nich kratkę na cieście, posmarować ją żółtkiem. Piec ok. 50- 60 minut w temperaturze 170stC.
Kiedy sernik jest upieczony wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Pozostawić do wystudzenia. Polukrować lukrem utartym z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny
It looks lipsmackingly delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie☺
OdpowiedzUsuńJaki piękny :)
OdpowiedzUsuńTo klasyka, która zawsze się obroni :D Pyszności :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Mniam, ale apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki;)
OdpowiedzUsuńSuper, prawdziwa sernikowa uczta :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasteczka wg jego przepisu,wyszły super,więc sernik z miłą chęcią też przetestuje :-)
OdpowiedzUsuńWygląda prawdziwie po królewsku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a w sumie dawno już żadnego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWow! Sernik wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń"Wiaderkowe" serniki smakują zupełnie inaczej niż te przygotowywane z twarogu. Nie podlega dyskusji, że ciasto upieczone z tłustego, samodzielnie mielonego twarogu, jest o niebo smaczniejsze. Twój serniczek wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo delikatny, mogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńSerniki to jest to, obowiązkowe ciasto na każdych urodzinach :) Wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńMNiammmmmm...to pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńAle trafiłam, nawet tuż po obiedzie skusiłabym się na ten sernik. Wspaniały. :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek kochana. Porywam kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńWow, ale rewelacja :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńSernik to najlepsze ciasto! :)
OdpowiedzUsuńTo jest mój ulubiony sernik :)
OdpowiedzUsuńKlasyczny i przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńPrzysięgam, że chyba nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuńStawiam na te leniwe - zmiksuj i do pieca!
Ale wyglada apetycznie nieziemsko...
:):):)
hihihi a wiesz ze ser kręciłam taką wiesz do stołu przykręcaną starodawną maszynką ;)))
UsuńSerniczek jak z bajki, cudowny :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń