wtorek, 10 września 2019

Sernik krakowski wg Pierre'a Hermé


...puszysty, pyszny sernik z dodatkiem wanilii na cienkim kruchym cieście z kratką na wierzchu taki właśnie jest sernik krakowski z książki "Desery" Pierre'a Hermé.
Absolutnie nie jest to sernik na ser z wiaderka. Przepis na dużą blachę 25x36cm







ciasto kruche:
1 i 3/4 szkl mąki
125 g masła o temp. pokojowej
0,5 szkl cukru pudru
1 jajko
2 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii

masa serowa:
1 kg mielonego sera tłustego
8 jajek (osobno białka i żółtka)
100 g miękkiego masła
1 szkl i 2 łyżki cukru
3 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
1 żółto roztrzepane do posmarowania wierzchu

lukier:
cukier puder
łyżeczka śmietany
łyżeczka soku z cytryny


 

ciasto kruche: z podanych składników szybko zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. 
Odciąć 1/3 ciasta i z powrotem  włożyć do lodówki.  Z reszty (2/3) rozwałkować placek wielkości formy i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Podpiec przez 15 minut w temp 170stC.

masa serowa: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 50 g cukru. W misce miksera utrzeć resztę cukru z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać  po 1 żółtku i po łyżce sera  ciągle ucierając. Następnie dodać rodzynki obtoczone w mące. Teraz połączyć z białkami i mąką ziemniaczaną  - najlepiej łyżką.
 
Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Z reszty ciasta wykroić radełkiem paski i ułożyć z nich kratkę na cieście, posmarować ją żółtkiem. Piec ok. 50- 60 minut w temperaturze 170stC.
 
Kiedy sernik jest upieczony wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Pozostawić do wystudzenia. Polukrować lukrem utartym z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny
 

20 komentarzy:

  1. To klasyka, która zawsze się obroni :D Pyszności :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, prawdziwa sernikowa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ciasteczka wg jego przepisu,wyszły super,więc sernik z miłą chęcią też przetestuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki, a w sumie dawno już żadnego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Sernik wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. "Wiaderkowe" serniki smakują zupełnie inaczej niż te przygotowywane z twarogu. Nie podlega dyskusji, że ciasto upieczone z tłustego, samodzielnie mielonego twarogu, jest o niebo smaczniejsze. Twój serniczek wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, bardzo delikatny, mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniki to jest to, obowiązkowe ciasto na każdych urodzinach :) Wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. MNiammmmmm...to pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale trafiłam, nawet tuż po obiedzie skusiłabym się na ten sernik. Wspaniały. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny serniczek kochana. Porywam kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń