...torcik z lekkim kremem jeżynowym, bitą śmietaną oraz z mascarpone. Biszkopt tradycyjnie można upiec wcześniej.
W zależności jak słodki lubimy krem też możemy dodać więcej cukru, najlepiej spróbować przed dodaniem żelatyny...
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
krem:
3 szkl jeżyn
2 łyżeczki żelatyny
300 g sera mascarpone
200 ml śmietanki kremowej 36%
3 łyżki cukru pudru
nasączenie:
3/4 szkl przegotowanej wody
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
300 g sera mascarpone
200 ml śmietanki kremowej 36%
3 łyżki cukru pudru
nasączenie:
3/4 szkl przegotowanej wody
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżki cukru
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
krem: 2 szkl jeżyn przełożyć do garnuszka, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywny krem i delikatnie wymieszać z mascarpone, dodać zmiksowane jeżyny oraz chłodną żelatynę. Wszystko razem dokładnie aczkolwiek delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze i nasączyć. Rozsmarować 3/4 kremu jeżynowego, posypać pozostałymi jeżynami. Przykryć kolejnym blatem lekko dociskając. Nasączyć i rozsmarować pozostały krem jeżynowy, dowolnie udekorować i włożyć do lodówki.
Biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze i nasączyć. Rozsmarować 3/4 kremu jeżynowego, posypać pozostałymi jeżynami. Przykryć kolejnym blatem lekko dociskając. Nasączyć i rozsmarować pozostały krem jeżynowy, dowolnie udekorować i włożyć do lodówki.
This looks incredibly beautiful and delicious, Izza.
OdpowiedzUsuńŚwietny ten torcik,bardzo apetyczny :-)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzyć, pyszny i cudny ;-D
OdpowiedzUsuńZ tym kremem świetnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńkocham jeżyny, świetne ciasto:)
OdpowiedzUsuńChoć malutki kawałek proszę. Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, nic tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda wspaniale :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńCudo!☺
OdpowiedzUsuńWygląda wprost bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ten torcik :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie! Pycha!
OdpowiedzUsuńbeautiful !! I love blackberries!!!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne. Piękne <3
OdpowiedzUsuńAleż urokliwe ciacho!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda <3 Idealny na pożegnanie lata!
OdpowiedzUsuńŚliczny. Piękne kolory i smaki moje :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTorcik z jeżynami zjadłabym w ciemno :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńObłędny torcik :-)
OdpowiedzUsuńjeżyny ❤️❤️❤️ moja miłość! Tort wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń