wtorek, 3 września 2019

tort z kremem jeżynowym


...torcik z lekkim kremem jeżynowym, bitą śmietaną oraz z mascarpone. Biszkopt tradycyjnie można upiec wcześniej. 
W zależności jak słodki lubimy krem też możemy dodać więcej cukru, najlepiej spróbować przed dodaniem żelatyny...







biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
 
krem:
3 szkl jeżyn
2 łyżeczki żelatyny
300 g sera mascarpone
200 ml śmietanki kremowej 36%
3 łyżki cukru pudru

nasączenie:
3/4 szkl przegotowanej wody
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżki cukru


 

biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

krem: 2 szkl jeżyn przełożyć do garnuszka, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywny krem i delikatnie wymieszać z mascarpone, dodać zmiksowane jeżyny oraz chłodną żelatynę. Wszystko razem dokładnie aczkolwiek delikatnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze i nasączyć. Rozsmarować 3/4 kremu jeżynowego, posypać pozostałymi jeżynami. Przykryć kolejnym blatem lekko dociskając. Nasączyć i rozsmarować pozostały krem jeżynowy, dowolnie udekorować i włożyć do lodówki.

23 komentarze:

  1. This looks incredibly beautiful and delicious, Izza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten torcik,bardzo apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się napatrzyć, pyszny i cudny ;-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tym kremem świetnie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham jeżyny, świetne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć malutki kawałek proszę. Wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten tort wygląda wspaniale :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wygląda ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda obłędnie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. beautiful !! I love blackberries!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wygląda <3 Idealny na pożegnanie lata!

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny. Piękne kolory i smaki moje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik z jeżynami zjadłabym w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń