...tym razem przygotowałam śledzie ze śliwkami. Przepis jest bardzo prosty; więc jak najbardziej polecam wypróbować.
Śledzie można zawinąć w roladkę ze śliwką w środku, ja pokroiłam je na kawałki...
Są bardzo smaczne choć na razie moim faworytem nadal pozostają "Śledzie z imbirem"
4-5 filetów śledziowych
2 cebule
100g śliwek kalifornijskich
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
3 goździki
pół łyżeczki gorczycy
czarny pieprz
olej do zalania śledzi
2 cebule
100g śliwek kalifornijskich
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
3 goździki
pół łyżeczki gorczycy
czarny pieprz
olej do zalania śledzi
śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki. Śliwki pokroić w kostkę. Jeśli śliwki są mocno wysuszone, przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 30 minut, następnie wodę zlać.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat oraz śliwki oraz pieprz; wymieszać i ostudzić.
W słoiku układać warstwami: cebula, śledzie itd. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić od lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Źródło: "Obiad gotowy"
This looks so appetizing!
OdpowiedzUsuńale smakowicie:)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie idealne :-)
OdpowiedzUsuńTakie śledzie to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTe śledziki na pewno są pyszne, wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńBardzo podobne śledzie przygotowuje moja starsza córka. Wszyscy bardzo je lubimy, więc obowiązkowo jest to jedna z potraw podczas wigilijnej wieczerzy.
OdpowiedzUsuńJako wielbicielka śledzi, przepis na pewno wypróbuję . Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne wydanie śledzi :-)
OdpowiedzUsuńMniammmm, muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńO o o...
OdpowiedzUsuńRobię na Wigilię!
xxx
beautiful and delicious !
OdpowiedzUsuńMają piękny kolor i są bardzo apetyczne. Takiej wersji jeszcze u nas nie było ale będzie na te święta. Dzięki za przepis. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńPyszny śledzik!
OdpowiedzUsuńO mniam, kocham takie śledziki!
OdpowiedzUsuńpyszne śledzie, ja robię podobnie tylko zamiast śliwek dodaję rodzynki ale następnym razem doda śliwki
OdpowiedzUsuńKochana świetny pomysł na śledzie, z pewnością są pyszne. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńAleż one muszą nieziemsko smakować! :) Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie przyrządzony<3
OdpowiedzUsuńSłyszałam jednak sama nie jadłam... nie lubię śledzi i ich nie jem ale moja rodzinka lybi :)
OdpowiedzUsuńZapytam, czy słone śledzie wpierw moczymy?
OdpowiedzUsuńja moczę, a z braku czasu sporadycznie robię z tych matiasów w oleju
UsuńŚledziki prezentują się bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odp.
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo lubię tak przygotowane śledzie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Jak długo można przechowywać takie śledzie? Ile dni wcześniej przed wigilią można je zrobić, żeby były dobre i nie zepsuły się?
OdpowiedzUsuńja robię tak dwa dni przed wigilią ;)
Usuńmuszą smakować obłędnie <3
OdpowiedzUsuńA jeszcze zapytam o goździki i gorczycę. Dodać je do oleju z cebulą, koncentratu, miodu i śliwek?
OdpowiedzUsuńJa dodaje do oleju, ale czasem zapomne to juz do sloika bezposrednio wkladam
Usuń