środa, 4 grudnia 2019

śledzie z suszonymi śliwkami


...tym razem przygotowałam śledzie ze śliwkami. Przepis jest bardzo prosty; więc jak najbardziej polecam wypróbować.
Śledzie można zawinąć w roladkę ze śliwką w środku, ja pokroiłam je na kawałki...
Są bardzo smaczne choć na razie moim faworytem nadal pozostają  "Śledzie z imbirem"







4-5 filetów śledziowych
2 cebule
100g śliwek kalifornijskich
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
3 goździki
pół łyżeczki gorczycy
czarny pieprz
olej do zalania śledzi



śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki. Śliwki pokroić w kostkę. Jeśli śliwki są mocno wysuszone, przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 30 minut, następnie wodę zlać.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat oraz śliwki oraz pieprz; wymieszać i ostudzić.
W słoiku układać warstwami: cebula, śledzie itd. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić od lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły.


Źródło: "Obiad gotowy"

27 komentarzy:

  1. Takie śledzie to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te śledziki na pewno są pyszne, wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podobne śledzie przygotowuje moja starsza córka. Wszyscy bardzo je lubimy, więc obowiązkowo jest to jedna z potraw podczas wigilijnej wieczerzy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako wielbicielka śledzi, przepis na pewno wypróbuję . Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammmm, muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. O o o...
    Robię na Wigilię!
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. Mają piękny kolor i są bardzo apetyczne. Takiej wersji jeszcze u nas nie było ale będzie na te święta. Dzięki za przepis. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne śledzie, ja robię podobnie tylko zamiast śliwek dodaję rodzynki ale następnym razem doda śliwki

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana świetny pomysł na śledzie, z pewnością są pyszne. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ one muszą nieziemsko smakować! :) Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Słyszałam jednak sama nie jadłam... nie lubię śledzi i ich nie jem ale moja rodzinka lybi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapytam, czy słone śledzie wpierw moczymy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja moczę, a z braku czasu sporadycznie robię z tych matiasów w oleju

      Usuń
  13. Śledziki prezentują się bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, bardzo lubię tak przygotowane śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny przepis. Jak długo można przechowywać takie śledzie? Ile dni wcześniej przed wigilią można je zrobić, żeby były dobre i nie zepsuły się?

    OdpowiedzUsuń