czwartek, 30 kwietnia 2020

ciasto z rabarbarem i kokosową bezą


...sezon na rabarbar czas zacząć; a zaczynam ciastem półkruchym z rabarbarem i kokosową bezą. Ciasto bardzo smaczne i proste do zrobienia. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 22cm; można zrobić w większej wtedy będzie nieco niższe...





ciasto:
300g maki
1/2 szkl cukru
150g margaryny
3 żółtka
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%

beza:
3 białka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
4-5 łyżek wiórek kokosowych

1 kg rabarbaru
cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szkl wody



 
Do garnka włożyć pokrojony rabarbar; podgrzewać go przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok. Dodać cukier i gotować razem przez około 2 minuty.
W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Rozpuszczoną mąkę dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Wystudzić.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy u mnie 22cm. Spód ciasta nakłuwać widelcem. Podpiec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.
 
Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier, na koniec dodać wiórki kokosowe.
 
Na wyłożyć rabarbarową masę. Na masę pianę z białek. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 minut w 160st

25 komentarzy:

  1. I come over for the tea party, Izaa :-) The cake looks fabulous.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto Izuś :-) uwielbiam rabarbarowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, to ciasto wygląda przecudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. il a l'air très bon
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda obłędnie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta się nie odmawia i ten kokos, pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta kokosowa beza dodatkowo jeszcze mnie przekonała do tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. 160? Piekarnik termoobieg czy jakaś inna temperatura? Wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę zawsze na termoobiegu wszystko ;)

      Usuń
  9. Jak ja bym zjadła takie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodycz bezy i kwaskowatość rabarbaru - zestaw, który uwielbiam. No i jeszcze kokos! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten myk z mąką ziemniaczaną jest dobry, mnie się zdarzało mokre ciasto pod rabarbarem :-(

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. W dzieciństwie u mnie nie piekło się ciast z rabarbaru bo się krzywiłyśmy :) ale tna szczęście smak mi się zmienił i ciasta z rabarbarem uwielbiam <3 Pycha ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakoś wszystko wcześniej w tym roku. Rabarbar też :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie bardzo wiosenne ciasto i ten bez jest idealnym dodatkiem ( w dodatku jadalnym) :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To ciasto wygląda bajecznie! i Jeśli tak samo smakuje to ja biorę kawałeczek w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rabarbar jest mega niedoceniony, a ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam rabarbar :) a Twoje ciasto wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiosną czekam na rabarbar, a tak właściwie na ciasto! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i upichcę coś w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie ono musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń