...sezon na rabarbar czas zacząć; a zaczynam ciastem półkruchym z rabarbarem i kokosową bezą. Ciasto bardzo smaczne i proste do zrobienia. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 22cm; można zrobić w większej wtedy będzie nieco niższe...
ciasto:
300g maki
1/2 szkl cukru
150g margaryny
3 żółtka
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
300g maki
1/2 szkl cukru
150g margaryny
3 żółtka
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
beza:
3 białka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
4-5 łyżek wiórek kokosowych
1 kg rabarbaru
cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szkl wody
Do garnka włożyć pokrojony rabarbar; podgrzewać go przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok. Dodać cukier i gotować razem przez około 2 minuty.
W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Rozpuszczoną mąkę dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Wystudzić.
W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Rozpuszczoną mąkę dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Wystudzić.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy u mnie 22cm. Spód ciasta nakłuwać widelcem. Podpiec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.
Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier, na koniec dodać wiórki kokosowe.
Na wyłożyć rabarbarową masę. Na masę pianę z białek. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 minut w 160st
I come over for the tea party, Izaa :-) The cake looks fabulous.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto Izuś :-) uwielbiam rabarbarowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńO matko, to ciasto wygląda przecudnie :)
OdpowiedzUsuńRozkosz w ustach!
OdpowiedzUsuńil a l'air très bon
OdpowiedzUsuńbonne soirée
To ciasto wygląda obłędnie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta się nie odmawia i ten kokos, pyszne :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na majowy czas!
OdpowiedzUsuńTa kokosowa beza dodatkowo jeszcze mnie przekonała do tego ciacha :)
OdpowiedzUsuń160? Piekarnik termoobieg czy jakaś inna temperatura? Wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńja piekę zawsze na termoobiegu wszystko ;)
UsuńJak ja bym zjadła takie ciacho :-)
OdpowiedzUsuńSłodycz bezy i kwaskowatość rabarbaru - zestaw, który uwielbiam. No i jeszcze kokos! Pycha!
OdpowiedzUsuńTen myk z mąką ziemniaczaną jest dobry, mnie się zdarzało mokre ciasto pod rabarbarem :-(
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie u mnie nie piekło się ciast z rabarbaru bo się krzywiłyśmy :) ale tna szczęście smak mi się zmienił i ciasta z rabarbarem uwielbiam <3 Pycha ciasto.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńJakoś wszystko wcześniej w tym roku. Rabarbar też :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, pycha :)
OdpowiedzUsuńTakie bardzo wiosenne ciasto i ten bez jest idealnym dodatkiem ( w dodatku jadalnym) :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda bajecznie! i Jeśli tak samo smakuje to ja biorę kawałeczek w ciemno :)
OdpowiedzUsuńRabarbar jest mega niedoceniony, a ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :) a Twoje ciasto wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWiosną czekam na rabarbar, a tak właściwie na ciasto! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i upichcę coś w weekend. :)
OdpowiedzUsuńJakie ono musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTak, to ciacho musi być pyszne! A jeszcze ten kokos <3
OdpowiedzUsuń