...dziś propozycja śniadaniowa na pyszne jajka w koszulkach. Przepis turecki na Çılbır, czyli jajka w koszulkach ułożone na jogurcie z dodatkiem czosnku i polane masłem z dodatkiem czerwonej papryki. Jajka możemy posypać posiekaną świeżą kolendrą, miętą bądź koperkiem...
4 jajka
mały jogurt grecki 150g
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 łyżeczka papryki w proszku
świeża mięta
woda do gotowani jajek z 1 łyżeczką octu
mały jogurt grecki 150g
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 łyżeczka papryki w proszku
świeża mięta
woda do gotowani jajek z 1 łyżeczką octu
jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, by się ocieplił. Przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać z jogurtem. Dodać sól i pieprz. Rozsmarować jogurt na 2 talerzykach.
Zagotować wodę w garnku, dodać ocet. Jajko wybić do małej miseczki trochę posolić i popieprzyć. Wrzątek zamieszać łyżką wprawiając go w ruch wirowy i wylać jajko z miseczki w wirującą wodę. Gotować 3 minuty. Jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar wody. Ugotować podobnie kolejne 3 jajka.
W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy paprykę w proszku. Na jogurcie układamy jajka, polewamy masłem i posypujemy miętą.
Źródło: "Gotuj zdrowo kolorowo"
wow this looks so GOOD!
OdpowiedzUsuńjaki fajny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie podane jajka 😋
OdpowiedzUsuńJajka zjadam w każdej postaci, a Twoja wersja jest przepychota :)
OdpowiedzUsuńJajka zjadam w każdej postaci, a Twoja wersja jest przepychota :)
OdpowiedzUsuńTakie jedzonko to zawsze znajdzie u mnie uznanie. Pysznie!
OdpowiedzUsuńJessu, Izuniu, już prawie jedenasta, a ja tu zajrzałam i muszę sobie zrobić takie cudowne jajko!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na jajka, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWow, muszę takiego jajka spróbować :)
OdpowiedzUsuńJako fanka jajek muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWow! ale to smacznie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńLubię jajka w koszulce, ale jeszcze nie podawałam ich w taki sposób :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy to jajo:)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie robiłam jajek w koszulkach, a te wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńJajka w koszulkach bardzo lubię, ale z jogurtem i miętą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCudo☺
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńEu que adoro ovos achei esta receita uma verdadeira delicia.
OdpowiedzUsuńJakie interesujące. Nigdy nie miałem połączenia jajek i jogurtu. Wygląda cudownie i brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńPięknie zdjęcia 🙂 Bardzo długo nie lubiłam jajek z płynnym żółtkiem, ale jak to w życiu bywa...wszystko się zmienia, smaki też. 😁
OdpowiedzUsuńNie znam tureckiej kuchni... no moze klika dań... to jajko po turecku jest po prostu przepyszne! Na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!
OdpowiedzUsuńOstatnio odkrywam turecką kuchnię...
Jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńOstatnio często mi się to gdzieś przewija.. dzięki za przepis! Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie podane jajka :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich :-)
OdpowiedzUsuńPyszne sniadanko i jaki ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda!!! Koniecznie muszę zrobić! Mniam!
OdpowiedzUsuńi niby jajo, a jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka po turecku. Ja wybijam jajko na sitko i odcedzam z "wody" i dopiero do garnka. Jajka muszą być zimne, wyjęte prosto z lodówki.
OdpowiedzUsuń