piątek, 24 kwietnia 2020

Çılbır - jajka po turecku


...dziś propozycja śniadaniowa na pyszne jajka w koszulkach. Przepis turecki na Çılbır, czyli jajka w koszulkach ułożone na jogurcie z dodatkiem czosnku i polane masłem z dodatkiem czerwonej papryki. Jajka możemy posypać posiekaną świeżą kolendrą, miętą bądź koperkiem...






4 jajka
mały jogurt grecki 150g
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 łyżeczka papryki w proszku
świeża mięta
woda do gotowani jajek z 1 łyżeczką octu



 
jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, by się ocieplił. Przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać z jogurtem. Dodać sól i pieprz. Rozsmarować jogurt na 2 talerzykach. 

Zagotować wodę w garnku, dodać ocet. Jajko wybić do małej miseczki trochę posolić i popieprzyć. Wrzątek zamieszać łyżką wprawiając go w ruch wirowy i wylać jajko z miseczki w wirującą wodę. Gotować 3 minuty. Jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar wody. Ugotować podobnie kolejne 3 jajka.
 
W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy paprykę w proszku. Na jogurcie układamy jajka, polewamy masłem i posypujemy miętą. 


Źródło: "Gotuj zdrowo kolorowo"

31 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie podane jajka 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka zjadam w każdej postaci, a Twoja wersja jest przepychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajka zjadam w każdej postaci, a Twoja wersja jest przepychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie jedzonko to zawsze znajdzie u mnie uznanie. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jessu, Izuniu, już prawie jedenasta, a ja tu zajrzałam i muszę sobie zrobić takie cudowne jajko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na jajka, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, muszę takiego jajka spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako fanka jajek muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! ale to smacznie wygląda :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię jajka w koszulce, ale jeszcze nie podawałam ich w taki sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dawno nie robiłam jajek w koszulkach, a te wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jajka w koszulkach bardzo lubię, ale z jogurtem i miętą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Eu que adoro ovos achei esta receita uma verdadeira delicia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie interesujące. Nigdy nie miałem połączenia jajek i jogurtu. Wygląda cudownie i brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie zdjęcia 🙂 Bardzo długo nie lubiłam jajek z płynnym żółtkiem, ale jak to w życiu bywa...wszystko się zmienia, smaki też. 😁

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znam tureckiej kuchni... no moze klika dań... to jajko po turecku jest po prostu przepyszne! Na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię!
    Ostatnio odkrywam turecką kuchnię...

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio często mi się to gdzieś przewija.. dzięki za przepis! Brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne sniadanko i jaki ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale to wygląda!!! Koniecznie muszę zrobić! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam jajka po turecku. Ja wybijam jajko na sitko i odcedzam z "wody" i dopiero do garnka. Jajka muszą być zimne, wyjęte prosto z lodówki.

    OdpowiedzUsuń