...медовик, medovik, miodownik...pyszne rosyjskie ciasto które składa się z cienkich warstw miodowego ciasta przełożongo kremem na bazie śmietany. Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach leżakowania w lodówce. Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na dwa dni wieczorem upiec sobie placki a następnego dnia przełożyć kremem...
ciasto:
150g masła
115g miodu
220g cukru (1 szklanka)
3 jajka
500-600g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
115g miodu
220g cukru (1 szklanka)
3 jajka
500-600g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
800g śmietany 36%
300g śmietany 18%
ok 100g cukru pudru (do smaku)
ciasto: miód, cukier, jajka i masło wkładamy do garnka i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz przestudzony miód z masłem i z cukrem.
Zagniatamy ciasto. Formujemy "kiełbasę" i dzielimy ciasto na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wcinamy koło o średnicy 20 cm; ja przykładam spód od tortownicy i wycinam nożem.
krem: śmietanę 36% ubijamy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cukier puder do smaku.
Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. na wierzch dajemy krążek który odłożyliśmy nieposmarowany kremem. Owijamy folią spożywczą; lekko obciążamy (położyłam deskę do krojenia o na niej mleko w kartonie) Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem górę smarujemy pozostałym kremem śmietanowym...
Zagniatamy ciasto. Formujemy "kiełbasę" i dzielimy ciasto na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wcinamy koło o średnicy 20 cm; ja przykładam spód od tortownicy i wycinam nożem.
krem: śmietanę 36% ubijamy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cukier puder do smaku.
Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. na wierzch dajemy krążek który odłożyliśmy nieposmarowany kremem. Owijamy folią spożywczą; lekko obciążamy (położyłam deskę do krojenia o na niej mleko w kartonie) Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem górę smarujemy pozostałym kremem śmietanowym...
marzę by je zjeść, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam. A Twój wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym cieście, ale nigdy nie miałam okazji spróbować. Wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńThat looks stunning with all the beautiful layers!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWow, rewelacja!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto :) Robię je czasami z kremem z kaszy manny.
OdpowiedzUsuńTo jest coś wyjątkowego!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
To musi być pyszne ciacho 😋
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wyjątkowo pięknie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta :) W ogóle bardzo lubię ciasta, jestem takim ciastocholikiem :) Chętnie wypróbuję i sama upiekę w kuchni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie,chodzi już za mną od dłuższego czasu :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda tak fantastycznie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda tak fantastycznie!
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszotne:)najlepsze jest po kilku dniach ale wtedy się właśnie kończy😉
OdpowiedzUsuńuwielbiam miodownik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Pychota :)
OdpowiedzUsuńAle piękny. Kochana prawdziwe dzieło sztuki :-)
OdpowiedzUsuńWow, robi wrażenie :) <3
OdpowiedzUsuńprześliczny! muszę taki zrobić koniecznie. W moim domu z pewnością posmakuje <3
OdpowiedzUsuńPodziwiam, ja ostatnio nic nie piekę :(
OdpowiedzUsuńJak bym zjadła takiego miodownika :D
OdpowiedzUsuńNa midownika mnie namawiać nie trzeba :-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, ile warstw :)
OdpowiedzUsuńBardzo reprezentacyjne ciasto:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam sama zrobić, ale widzę, że Twój przepis jest prosty, więc chyba czas na eksperymenty kuchenne :)
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł ten miodownik. Jakiś czas temu robiłam to ciasto po raz pierwszy i miałam zły przepis. Autor podał za dużą ilość ciasta w warstwie, przez co ciasto było nie do pokrojenia. Szkoda, ze wtedy nie znałam twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń