środa, 15 kwietnia 2020

miodownik, медовик, medovik


...медовик, medovik, miodownik...pyszne rosyjskie ciasto które składa się z cienkich warstw miodowego ciasta przełożongo kremem na bazie śmietany. Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach leżakowania w lodówce. Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na dwa dni wieczorem upiec sobie placki a następnego dnia przełożyć kremem...






ciasto:
150g masła
115g miodu
220g cukru (1 szklanka)
3 jajka
500-600g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
800g śmietany 36%
300g śmietany 18%
ok 100g cukru pudru (do smaku)



ciasto: miód, cukier, jajka i masło wkładamy do garnka i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz przestudzony miód z masłem i z cukrem.
Zagniatamy ciasto. Formujemy "kiełbasę" i dzielimy ciasto na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wcinamy koło o średnicy 20 cm; ja przykładam spód od tortownicy i wycinam nożem.

krem: śmietanę 36% ubijamy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cukier puder do smaku.

Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. na wierzch dajemy krążek który odłożyliśmy nieposmarowany kremem. Owijamy folią spożywczą; lekko obciążamy (położyłam deskę do krojenia o na niej mleko w kartonie) Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem górę smarujemy pozostałym kremem śmietanowym...

30 komentarzy:

  1. marzę by je zjeść, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. A Twój wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie miałam okazji spróbować. Wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. That looks stunning with all the beautiful layers!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione ciasto :) Robię je czasami z kremem z kaszy manny.

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest coś wyjątkowego!
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda wyjątkowo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie ciasta :) W ogóle bardzo lubię ciasta, jestem takim ciastocholikiem :) Chętnie wypróbuję i sama upiekę w kuchni :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie,chodzi już za mną od dłuższego czasu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto wygląda tak fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto wygląda tak fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smakowicie wygląda to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto jest pyszotne:)najlepsze jest po kilku dniach ale wtedy się właśnie kończy😉

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale piękny. Kochana prawdziwe dzieło sztuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. prześliczny! muszę taki zrobić koniecznie. W moim domu z pewnością posmakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Podziwiam, ja ostatnio nic nie piekę :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak bym zjadła takiego miodownika :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Na midownika mnie namawiać nie trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowne ciasto, ile warstw :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo reprezentacyjne ciasto:)
    Jeszcze nigdy nie próbowałam sama zrobić, ale widzę, że Twój przepis jest prosty, więc chyba czas na eksperymenty kuchenne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny Ci wyszedł ten miodownik. Jakiś czas temu robiłam to ciasto po raz pierwszy i miałam zły przepis. Autor podał za dużą ilość ciasta w warstwie, przez co ciasto było nie do pokrojenia. Szkoda, ze wtedy nie znałam twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń