...babka herbaciana nie jest ciastem do którego z chęcią wracam ale piekę ją czasem bo moja siostra ją lubi.
Jest to ciasto, które należy do tych, co to zawsze się udają. Puszyste, nie za suche i niezbyt słodkie.
1 szklanka mocnej herbaty
80 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaparzyć herbatę i przestudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, sól, a następnie dodawać przesianą z proszkiem mąkę. Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę.
Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manna.
Wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez około 50 minut.
Wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez około 50 minut.
Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową, lukrem bądź posypać cukrem pudrem...
This looks stunning! Love that chocolate icing...so smooth, rich and yummy.
OdpowiedzUsuńmega pyszna babka!:)
OdpowiedzUsuńPiekłam raz herbacianą babkę i pyszna była :) Częstuję się kawałeczkiem. W zamian mogę dać babki z czekoladą i migdałami :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Jak taka tradycyjna, wielkanocna babka! Kocham eksperymenty kulinarne, ale do tradycji każdy chętnie wraca :)
OdpowiedzUsuńBajeczna!
OdpowiedzUsuńChciałoby się zjeść całą...
Super pomysł, co roku piekę na Wielkanoc babkę, ale herbacianej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńHerbacianą bardzo lubię ❤
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne, bo ne lubię za słodko!
OdpowiedzUsuńKuszący przepis a babka jak malowana:)
OdpowiedzUsuńPyszna. Też ostatnio piekłam, ale jeszcze z dodatkiem miodu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten smak!
OdpowiedzUsuńLooks pretty. Love the outside. Happy Baking.
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) Zapraszam serdecznie do obserwowania mojego bloga.https://pracowniasielskachata.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałem o cieście zrobionym z herbaty! Kocham herbatę! Również wasz lukier czekoladowy wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńMniam ale smakowita :-)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda bardzo apetycznie. Nic dziwnego, że Twoja siostra lubi :)
OdpowiedzUsuńCudna jak malowana i pyszna :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowita jest ta babka, pycha :)
OdpowiedzUsuńA ja spróbuję z ciekawości, bo nigdy takiej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBabka wygląda bardzo smakowicie :) Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno go wypróbuję. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam babki herbacianej, ciekawe jak smakuje ? :) Jeśli tak, jak wygląda, to musi być super!
OdpowiedzUsuńz herbatą jeszcze nie robiłam, wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńRobię babki bez babkowych foremek, ale jednak te poprawne prezentuja sieę o wiele bardziej spektakularnie.
OdpowiedzUsuńZapamiętuję przepis - efektowny!
xxx
Thanks for this useful informative blog to sharing step by step.
OdpowiedzUsuńFlying monkeys