czwartek, 2 kwietnia 2020

babka herbaciana


...babka herbaciana nie jest ciastem do którego z chęcią wracam ale piekę ją czasem bo moja siostra ją lubi.
 Jest to ciasto, które należy do tych, co to zawsze się udają. Puszyste, nie za suche i niezbyt słodkie.  






1 szklanka mocnej herbaty
80 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



 
Zaparzyć herbatę i przestudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, sól, a następnie dodawać przesianą z proszkiem mąkę. Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę.
 
Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manna.
Wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez około 50 minut.
 
Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową, lukrem bądź posypać cukrem pudrem...

25 komentarzy:

  1. This looks stunning! Love that chocolate icing...so smooth, rich and yummy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam raz herbacianą babkę i pyszna była :) Częstuję się kawałeczkiem. W zamian mogę dać babki z czekoladą i migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Jak taka tradycyjna, wielkanocna babka! Kocham eksperymenty kulinarne, ale do tradycji każdy chętnie wraca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczna!
    Chciałoby się zjeść całą...

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, co roku piekę na Wielkanoc babkę, ale herbacianej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie idealne, bo ne lubię za słodko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszący przepis a babka jak malowana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna. Też ostatnio piekłam, ale jeszcze z dodatkiem miodu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks pretty. Love the outside. Happy Baking.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry :) Zapraszam serdecznie do obserwowania mojego bloga.https://pracowniasielskachata.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie słyszałem o cieście zrobionym z herbaty! Kocham herbatę! Również wasz lukier czekoladowy wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Babka wygląda bardzo apetycznie. Nic dziwnego, że Twoja siostra lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowita jest ta babka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja spróbuję z ciekawości, bo nigdy takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka wygląda bardzo smakowicie :) Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie jadłam babki herbacianej, ciekawe jak smakuje ? :) Jeśli tak, jak wygląda, to musi być super!

    OdpowiedzUsuń
  18. z herbatą jeszcze nie robiłam, wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. z chęcią wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  20. Robię babki bez babkowych foremek, ale jednak te poprawne prezentuja sieę o wiele bardziej spektakularnie.
    Zapamiętuję przepis - efektowny!
    xxx

    OdpowiedzUsuń