...smaczne, szybkie do zrobienia ciasto maślane z dodatkiem zmielonych migdałów i startych na tarce jabłek. Zamiast zmielonych migdałów można dodać płatki chyba będzie nawet lepsze ale ja miałam tylko zmielone i takie dałam. Ciasto jest idealne do herbaty; miękkie i wilgotne czyli takie jak lubię...
4 jajka
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku dp pieczenia
100g roztopionego masła
pół szklanki zmielonych migdałów
3 jabłka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami na puch. Miksując dodajemy przestudzone roztopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Dodajemy starte na dużej tarce jabłka. Na koniec należy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (u mnie tortownica 20cm) Pieczemy około 50 min w 160st. do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo fajne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta <3
OdpowiedzUsuńA perfect winter cake for tea!
OdpowiedzUsuńJadłabym :-)Bardzo lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńPychota też takie ciasta uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUpiekę na pewno!
OdpowiedzUsuńZjadłabym
OdpowiedzUsuńMniam ❤
OdpowiedzUsuńPysznie, migdały i jabłka to bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJutro od rana robię...musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite.
OdpowiedzUsuńCiasta z jabłkami są zawsze na topie.
Mniam! Wygląda bardzo smakowicie! Zapisuje do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńDo kawy idealne :)
OdpowiedzUsuńPołączenie jabłek z migdałami na pewno smakuje wybornie 😍 U mnie również ciasto z jabłkami, tym razem strucla 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne, az czuje ten zapach. Pycha :)
OdpowiedzUsuńŻe też nie jadłam go nigdy
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne ciasto, ale bez jabłek. Ten dodatek na pewno dodaje wilgoci i pyszności :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! Zdecydowanie lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńOj tak, wyjątkowo smaczne ciasto. Mokre, miękkie i maślane, czego chcieć więcej?:P
OdpowiedzUsuńPo tym przepisie to na pewno wpadam na ciach ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, kradnę :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie. Spróbuję zrobić podobne ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuń