wtorek, 12 stycznia 2021

migdałowo-maślane ciasto z jabłkami

 

...smaczne, szybkie do zrobienia ciasto maślane z dodatkiem zmielonych migdałów i startych na tarce jabłek. Zamiast zmielonych migdałów można dodać płatki chyba będzie nawet lepsze ale ja miałam tylko zmielone i takie dałam. Ciasto jest idealne do herbaty; miękkie i wilgotne czyli takie jak lubię...



 

4 jajka
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku dp pieczenia
100g roztopionego masła
pół szklanki zmielonych migdałów
3 jabłka



Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami na puch. Miksując dodajemy przestudzone roztopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Dodajemy starte na dużej tarce jabłka. Na koniec należy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. 

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (u mnie tortownica 20cm) Pieczemy około 50 min w 160st. do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

22 komentarze:

  1. Jadłabym :-)Bardzo lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota też takie ciasta uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, migdały i jabłka to bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro od rana robię...musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite.
    Ciasta z jabłkami są zawsze na topie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Wygląda bardzo smakowicie! Zapisuje do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie jabłek z migdałami na pewno smakuje wybornie 😍 U mnie również ciasto z jabłkami, tym razem strucla 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie cudowne, az czuje ten zapach. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Że też nie jadłam go nigdy

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam podobne ciasto, ale bez jabłek. Ten dodatek na pewno dodaje wilgoci i pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować! Zdecydowanie lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, wyjątkowo smaczne ciasto. Mokre, miękkie i maślane, czego chcieć więcej?:P

    OdpowiedzUsuń