...pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka z wody. Ciastka proste do zrobienia i napisałabym również szybkie; są one szybkie ale poza czasem który musimy odczekać kiedy ciasto na ciasteczka się będzie chłodzić. Przepis ze strony "Trzeci talerz"
500g mąki pszennej
250g masła
40g drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
160g gęstej śmietany 18%
1 białko z jajka
cukier do posypania
Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Masło siekamy z przesianą mąką, dodajemy drożdże, cukier, sól i śmietanę. Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi).
Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny.
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i kroimy w kwadraty.
Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175st na złoty kolor około 12-15 minut...
I would snack on them all day long! They look so good.
OdpowiedzUsuńCookies lovers come here! They look delicious. Thank you for sharing.
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu na ciasto można upiec również rogaliki
OdpowiedzUsuńNo proszę! Ale pomysł:) i jakie piękne rumiane ciasteczka!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Do tej pory tylko rogaliki topielce znałam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak smacznie, że aż ślinka leci :) Ale bym pochrupała :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, świetna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Muszę je upiec.
OdpowiedzUsuńMuszą super smakować
OdpowiedzUsuńRobię takie "topione" rogaliki - ciastek jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam kruche ciastka, ale nigdy nie jadłem takiego.
OdpowiedzUsuńRobię rogaliki ,,topielce'' i są pyszne, te ciasteczka też takie muszą być :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWpadam na ciacho ;)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasteczka 😍 Słyszałam o "topielcach", będę musiała zrobić dla moich chłopaków do pochrupania 🙂
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smakowicie 😍😍
OdpowiedzUsuńSuper! Wyglądają jak babcine (a to ogromny komplement) :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńGdzieś czytałam podobny przepis, ale nigdy sama z niego nie korzystałam. A widzę, że warto:D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, nie słyszałam wcześniej o takich ciasteczkach :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńJaki fajny przepis, pycha ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńJak one smakowicie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają 🙂 Mam gdzieś zapisany podobny przepis, ale jeszcze nie odważyłam się go wypróbować.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, magia w kuchni.
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie czy to chłodzenie w wodzie można zastąpić chłodzeniem w lodówce:)
tak jak najbardziej można
UsuńMuszę spróbować.
OdpowiedzUsuńProsty i fajny przepis. Nie robiłam jeszcze takich ciasteczek. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń