piątek, 9 kwietnia 2021

ciasteczka kruche z wody

 

...pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka z wody. Ciastka proste do zrobienia i napisałabym również szybkie; są one szybkie ale poza czasem który musimy odczekać kiedy ciasto na ciasteczka się będzie chłodzić. Przepis ze strony "Trzeci talerz"




500g mąki pszennej
250g masła
40g drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
160g gęstej śmietany 18%
1 białko z jajka
cukier do posypania



 

Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Masło siekamy z przesianą mąką, dodajemy drożdże, cukier, sól i śmietanę. Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi).

Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny.

Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i kroimy w kwadraty.

Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175st na złoty kolor około 12-15 minut...

30 komentarzy:

  1. I would snack on them all day long! They look so good.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cookies lovers come here! They look delicious. Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego przepisu na ciasto można upiec również rogaliki

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę! Ale pomysł:) i jakie piękne rumiane ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł :) Do tej pory tylko rogaliki topielce znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają tak smacznie, że aż ślinka leci :) Ale bym pochrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie, świetna prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię takie "topione" rogaliki - ciastek jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Uwielbiam kruche ciastka, ale nigdy nie jadłem takiego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię rogaliki ,,topielce'' i są pyszne, te ciasteczka też takie muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie fajne ciasteczka 😍 Słyszałam o "topielcach", będę musiała zrobić dla moich chłopaków do pochrupania 🙂

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają naprawdę smakowicie 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  13. Super! Wyglądają jak babcine (a to ogromny komplement) :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdzieś czytałam podobny przepis, ale nigdy sama z niego nie korzystałam. A widzę, że warto:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis, nie słyszałam wcześniej o takich ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki fajny przepis, pycha ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę spróbować takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak one smakowicie wyglądają 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wyglądają 🙂 Mam gdzieś zapisany podobny przepis, ale jeszcze nie odważyłam się go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy przepis, magia w kuchni.
    Zastanawia mnie czy to chłodzenie w wodzie można zastąpić chłodzeniem w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Prosty i fajny przepis. Nie robiłam jeszcze takich ciasteczek. :)

    OdpowiedzUsuń