czwartek, 28 kwietnia 2022

Watruszki – drożdżowe bułeczki z serem

 

…watruszki; czyli pyszne drożdżowe bułeczki z serem zza wschodniej granicy. Bułeczki są bardzo smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wychodzi około 14-16 sporych drożdżówek. Tymi pysznymi drożdżówkami zamierzam dołączyć do portalu Przepisy.pl na którym to można znaleźć wiele ciekawych przepisów, porad i trików kulinarnych. Zachęcam i Was do odwiedzenia Przepisy.pl


 

ciasto:
szklanka mleka
70 g roztopionego masła
2 jajka
500 g mąki
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli

serowe nadzienie:
500 g sera białego
1 jajko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

kruszonka:
1/3 szklanki cukru
4 łyżki mąki
70 g miękkiego masła

 

Do miski wsypujemy mąkę; pośrodku robimy dołek. Wkruszamy drożdże i zalewamy połowa letniego mleka. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i  zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 14-16 równych części. Formujemy kule i układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do czasu, aż podwoją wielkość.

Wszystkie składniki na masę serową ucieramy na jednolitą masę. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Napełniamy bułki nadzieniem z białego sera i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

Lekko palcami łączymy składniki na kruszonkę. Bułki posypujemy kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu gorące drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce. Ja swoje jeszcze delikatnie polukrowałam.

24 komentarze:

  1. These look perfect for breakfast or afternoon tea.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie bułeczki to zawszę się skuszę :D Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na śniadanie. Najlepsze domowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżowe bułeczki na słodko to mogę zawsze i wszędzie:) a Twoje są doskonałe jak zwykle:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe uwielbiam od zawsze :) takie bułeczki to rozkosz dla kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z drożdżowymi wypiekami jestem na bakier od dłuższego czasu, nawet pizzy mi się nie chce zagnieść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne i niesamowicie smakowite bułeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Niebiańskie drożdżówki, kradnę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam drożdżówki a Twoje wyglądają tak smakowicie, że ślinka cieknie 😋

    OdpowiedzUsuń
  10. Będę musiała się odważyć i zrobić takie. Ja mam pecha do ciasta drożdżowego

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Really, really good stuff. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno takich bułeczek nie robiłam, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj najlepsze takie domowe. Aż się zachciało

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks great! Let me to take acouple of pieces for the brealfast.

    OdpowiedzUsuń
  16. O matko, aż pachną przez ekran!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie apetyczne wiatruszki, az slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O kurcze, wyglądają jak z najlepszej cukierni! <3

    OdpowiedzUsuń