…watruszki; czyli pyszne drożdżowe bułeczki z serem zza wschodniej granicy. Bułeczki są bardzo smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wychodzi około 14-16 sporych drożdżówek. Tymi pysznymi drożdżówkami zamierzam dołączyć do portalu Przepisy.pl na którym to można znaleźć wiele ciekawych przepisów, porad i trików kulinarnych. Zachęcam i Was do odwiedzenia Przepisy.pl
ciasto:
szklanka mleka
70 g roztopionego masła
2 jajka
500 g mąki
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
serowe nadzienie:
500 g sera białego
1 jajko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
kruszonka:
1/3 szklanki cukru
4 łyżki mąki
70 g miękkiego masła
Do miski wsypujemy mąkę; pośrodku robimy dołek. Wkruszamy drożdże i zalewamy połowa letniego mleka. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 14-16 równych części. Formujemy kule i układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do czasu, aż podwoją wielkość.
Wszystkie składniki na masę serową ucieramy na jednolitą masę. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Napełniamy bułki nadzieniem z białego sera i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Lekko palcami łączymy składniki na kruszonkę. Bułki posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu gorące drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce. Ja swoje jeszcze delikatnie polukrowałam.
These look perfect for breakfast or afternoon tea.
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńNa takie bułeczki to zawszę się skuszę :D Pycha :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie. Najlepsze domowe
OdpowiedzUsuńDrożdżowe bułeczki na słodko to mogę zawsze i wszędzie:) a Twoje są doskonałe jak zwykle:)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe uwielbiam od zawsze :) takie bułeczki to rozkosz dla kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńZ drożdżowymi wypiekami jestem na bakier od dłuższego czasu, nawet pizzy mi się nie chce zagnieść :)
OdpowiedzUsuńCudowne i niesamowicie smakowite bułeczki <3
OdpowiedzUsuńNiebiańskie drożdżówki, kradnę jedną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki a Twoje wyglądają tak smakowicie, że ślinka cieknie 😋
OdpowiedzUsuńBędę musiała się odważyć i zrobić takie. Ja mam pecha do ciasta drożdżowego
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie;-)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńReally, really good stuff. Thanks!
OdpowiedzUsuńDawno takich bułeczek nie robiłam, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńOj najlepsze takie domowe. Aż się zachciało
OdpowiedzUsuńLooks great! Let me to take acouple of pieces for the brealfast.
OdpowiedzUsuńO matko, aż pachną przez ekran!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne wiatruszki, az slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne!
OdpowiedzUsuńPyszne!! :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, wyglądają jak z najlepszej cukierni! <3
OdpowiedzUsuń