…watruszki; czyli pyszne drożdżowe bułeczki z serem zza wschodniej granicy. Bułeczki są bardzo smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wychodzi około 14-16 sporych drożdżówek. Tymi pysznymi drożdżówkami zamierzam dołączyć do portalu Przepisy.pl na którym to można znaleźć wiele ciekawych przepisów, porad i trików kulinarnych. Zachęcam i Was do odwiedzenia Przepisy.pl
ciasto:
szklanka mleka
70 g roztopionego masła
2 jajka
500 g mąki
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
serowe nadzienie:
500 g sera białego
1 jajko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
kruszonka:
1/3 szklanki cukru
4 łyżki mąki
70 g miękkiego masła
Do miski wsypujemy mąkę; pośrodku robimy dołek. Wkruszamy drożdże i zalewamy połowa letniego mleka. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 14-16 równych części. Formujemy kule i układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do czasu, aż podwoją wielkość.
Wszystkie składniki na masę serową ucieramy na jednolitą masę. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Napełniamy bułki nadzieniem z białego sera i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Lekko palcami łączymy składniki na kruszonkę. Bułki posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu gorące drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce. Ja swoje jeszcze delikatnie polukrowałam.
These look perfect for breakfast or afternoon tea.
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńNa takie bułeczki to zawszę się skuszę :D Pycha :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie. Najlepsze domowe
OdpowiedzUsuńDrożdżowe bułeczki na słodko to mogę zawsze i wszędzie:) a Twoje są doskonałe jak zwykle:)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe uwielbiam od zawsze :) takie bułeczki to rozkosz dla kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńZ drożdżowymi wypiekami jestem na bakier od dłuższego czasu, nawet pizzy mi się nie chce zagnieść :)
OdpowiedzUsuńCudowne i niesamowicie smakowite bułeczki <3
OdpowiedzUsuńNiebiańskie drożdżówki, kradnę jedną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki a Twoje wyglądają tak smakowicie, że ślinka cieknie 😋
OdpowiedzUsuńBędę musiała się odważyć i zrobić takie. Ja mam pecha do ciasta drożdżowego
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie;-)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńReally, really good stuff. Thanks!
OdpowiedzUsuńDawno takich bułeczek nie robiłam, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńOj najlepsze takie domowe. Aż się zachciało
OdpowiedzUsuńLooks great! Let me to take acouple of pieces for the brealfast.
OdpowiedzUsuńO matko, aż pachną przez ekran!
OdpowiedzUsuń