piątek, 13 maja 2022

leczo

 

...przepisów na leczo jest całe mnóstwo, co dom to inny przepis. Ja najczęściej robię z tradycyjnego przepisu na "Węgierskie leczo" . Tym razem leczo według swojego przepisu zrobiła moja druga połowa; wyszło bardzo smaczne więc jak najbardziej polecam i taką wersję...



2 kg papryki
70 dag mięsa od szynki
3 kiełbasy śląskie
puszka pomidorów (latem kilogram polnych)
2 łyżeczki pasty pomidorowej
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka curry
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
smalec do podsmażenia mięsa



paprykę pokroić w dość cienkie paseczki, mięso kroimy w grubszą kostkę a kiełbasę w plasterki. Mięso i kiełbasę podsmażamy na smalcu z połową przypraw dorzucając przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso się przesmaży dokładamy pomidory z puszki i pastę pomidorową

Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody; przekładamy 1/3 cześć papryki, przykrywamy połową przesmażonego mięsa z kiełbasą, dodajemy drugą cześć papryki, na to resztę mięsa, i przykrywamy papryką. Posypujemy resztą przypraw.

Przykrywamy pokrywą stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok 45 minut od czasu do czasu do czasu mieszając.





16 komentarzy:

  1. It looks very flavourful and yummy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpinam się do tego przepisu, wygląda przepysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie i aromatycznie u Ciebie! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny ten dodatek curry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno nie robiłam lecza, muszę koniecznie zrobić:). A Wasze zapowiada się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow. This looks so tasty. Lot of flavor in this dish. A lot! :-) Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię leczo, ale z czasem zaczęłam je upraszczać i teraz robię tylko z papryki, pomidorów i cebuli. Może teraz czasami wzbogacę ten skład:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie zjadłabym z dokładką.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem miłośnikiem leczo, ale tak bardzo podoba się mi Twoje leczo że - chętnie zjem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Najczęściej robię jesienią lub... kiedy zalegają mi niewykorzystane papryki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam leczo, a w wersji z mięsną wkładką też musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To danie nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No, to rozumiem! Przysmażone na smalczyku - mam nadzieję, że "Wyborowym" (bo danie wygląda na wyborowe :-D) I właśnie takie jest najlepsze - z samą papryką, bo jednak cukinia owszem, dodaje "objętości", ale już zmienia ten znakomity, węgierski smak. Gratulacje dla małżonka!

    OdpowiedzUsuń