...przepisów na leczo jest całe mnóstwo, co dom to inny przepis. Ja najczęściej robię z tradycyjnego przepisu na "Węgierskie leczo" . Tym razem leczo według swojego przepisu zrobiła moja druga połowa; wyszło bardzo smaczne więc jak najbardziej polecam i taką wersję...
2 kg papryki
70 dag mięsa od szynki
3 kiełbasy śląskie
puszka pomidorów (latem kilogram polnych)
2 łyżeczki pasty pomidorowej
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka curry
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
smalec do podsmażenia mięsa
paprykę pokroić w dość cienkie paseczki, mięso kroimy w grubszą kostkę a kiełbasę w plasterki. Mięso i kiełbasę podsmażamy na smalcu z połową przypraw dorzucając przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso się przesmaży dokładamy pomidory z puszki i pastę pomidorową
Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody; przekładamy 1/3 cześć papryki, przykrywamy połową przesmażonego mięsa z kiełbasą, dodajemy drugą cześć papryki, na to resztę mięsa, i przykrywamy papryką. Posypujemy resztą przypraw.
Przykrywamy pokrywą stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok 45 minut od czasu do czasu do czasu mieszając.
It looks very flavourful and yummy.
OdpowiedzUsuńPodpinam się do tego przepisu, wygląda przepysznie ;-)
OdpowiedzUsuńJak pysznie i aromatycznie u Ciebie! Mniam <3
OdpowiedzUsuńFajny ten dodatek curry :)
OdpowiedzUsuń...this looks yummy!
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam lecza, muszę koniecznie zrobić:). A Wasze zapowiada się przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWow. This looks so tasty. Lot of flavor in this dish. A lot! :-) Thanks.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo, ale z czasem zaczęłam je upraszczać i teraz robię tylko z papryki, pomidorów i cebuli. Może teraz czasami wzbogacę ten skład:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zjadłabym z dokładką.
OdpowiedzUsuńSuper, dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie jestem miłośnikiem leczo, ale tak bardzo podoba się mi Twoje leczo że - chętnie zjem.
OdpowiedzUsuńNajczęściej robię jesienią lub... kiedy zalegają mi niewykorzystane papryki.
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, a w wersji z mięsną wkładką też musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo danie nigdy mi się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńNo, to rozumiem! Przysmażone na smalczyku - mam nadzieję, że "Wyborowym" (bo danie wygląda na wyborowe :-D) I właśnie takie jest najlepsze - z samą papryką, bo jednak cukinia owszem, dodaje "objętości", ale już zmienia ten znakomity, węgierski smak. Gratulacje dla małżonka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo i jak tylko zaczyna się sezon na cukinię to jem je bardzo często :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Też uwielbiam leczo i robię dość podobne. Często dodaję jeszcze mieloną paprykę wędzoną - nadaje świetnego aromatu.
OdpowiedzUsuńPyszności... takie leczo prawdziwie 'leczy' :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuń