...czytając wątek o leczu na forum "Kuchnia"nabrałam na nie ochoty. Zrobiłam tak jak napisała Mitta, która podpatrzyła jak leczo robią rodowici Węgrzy. I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Leczo wyszło przepyszne i odtąd będę robiła tylko takie...
łyżka smalcu
2 duże cebule
3 duże papryka
papryka w proszku, chilli
3 dojrzałe pomidory
kiełbasa
W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę, kiedy się zarumieni dodać słodką w proszku ( w dużej ilości ) wsypujemy na chwilę przed dorzuceniem pomidorów, żeby się trochę w tłuszczu przesmażyła. Ciemnieje wtedy a jej smak i aromat stają się intensywniejsze, musimy tylko uważać żeby nie przypalić bo zgorzknieje. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę; ja kroiłam w dość duże kawałki żeby nie "znikła" po około 10-15 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory obrane ze skóry. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypałam też chilli. Dusiłam ok 15 minut
robie od lat identyczne,tylko dodaje czsnek - pycha,im mniej skladnikow tym smaczniej
OdpowiedzUsuńAs...w historie potrawy się nie zagłębiałam, ale to jest przepis podpatrzony u rodowitych Węgrów. To trochę taka potrawa jak u nas bigos jedni dorzucaja takie składniki inni inne a przepisów jest tyle ile kucharek ;)
OdpowiedzUsuńBuki... :)
Xxx...dokładnie czasem nie warto na siłę przesadzać
El...owszem tez jest smaczna kiedyś namiętnie robiłam z cukinią, ale jednak ta mnie jednak ta najbardziej smakuje
Eg...dziekuję ;)
Anula...następnym razem dorzucę ;) też dla spróbowania
Judik...dziekuję ;))
Asiu...ja tez ;)
Degustatorka...polecam :)
Karolino...to taka potrawa jak u nas bigos :) mozna dorzucac co się da i w zasadzie za kazdym razem inny smak wychodzi
Majana...dziekuję ;))) ja dawno nie robiłam
Lutka...dziękuję;))) a takie polecam
Cicha...dziekuję ;)) bardzo mi sie spodobalo to founde i "ludziki" z kabanosów ;))
Grazynko...ja tez ale najbardziej ta prosta wersja mi zasmakowała
Agnieszka...to dokładnie tak jak i ja ;)
Wygląda na apetyczne
OdpowiedzUsuńRewelacja i smacznego
OdpowiedzUsuńJa lubię potrawy typu leczo, czyli z cukinią i innymi dodatkami typu kabaczek. Nie dodaję żadnej kiełbasy.Nie chcę psuć walorów smakowych i zdrowotnych potrawy. Kiełbas w zasadzie u mnie w domu raczej się nie jada.Chyba, że zrobimy sami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo - pyszność można je jeść i jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńTrezba przyznać ze jest ciekawe. Też lubię z cukinią
OdpowiedzUsuńhmmm.... znakomicie współgra z wódką, konkurencję mogą robić co najwyżej flaczki
OdpowiedzUsuńJA tam wolę leczo z cukinią :-)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka zrobiłaś, wygląda PYSZNIE, pozdrawiam cieplutko :-).
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne:) Od dawna robię takie leczo:) Tylko wolę skroić paprykę cieniej
OdpowiedzUsuńa ja dodałam jeszcze fasolk szparagową i pieczrki, no i cukine
OdpowiedzUsuńTak pięknie i apetycznie wygląda, że nie można oczu oderwać ! Oczywiście, że proste jest zawsze najlepsze ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńz cukinią to nie jest leczo, tylko CIAPA w pomidorach
OdpowiedzUsuńjedząc leczo z cukinią Węgier by żygnął.
OdpowiedzUsuńLeczo tak się robi jak w przepisie.
mniam-mniam... dzięki!!! Ja z kolei niezbyt często angażuję się w konkursy, ale nagroda była niezwykle fajna (bo u mnie cała rodzinka to "kabanosożercy") i inspirująca ;-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacja! ;-)
OdpowiedzUsuńTak bardzo kojarzy mi się z jesienią... dobre na dzisiejszy ponury dzień!
OdpowiedzUsuńTakiego leczo mi trzeba:)
OdpowiedzUsuńaż zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuń