środa, 26 września 2012

węgierskie leczo

 ...czytając wątek o leczu na forum "Kuchnia"nabrałam na nie ochoty. Zrobiłam tak jak napisała Mitta, która podpatrzyła jak leczo robią rodowici Węgrzy. I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Leczo wyszło przepyszne i odtąd będę robiła tylko takie...
 




łyżka smalcu
2 duże cebule
3 duże papryka
papryka w proszku, chilli
3 dojrzałe pomidory
kiełbasa  



W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę, kiedy się zarumieni dodać słodką w proszku ( w dużej ilości ) wsypujemy na chwilę przed dorzuceniem pomidorów, żeby się trochę w tłuszczu przesmażyła. Ciemnieje wtedy a jej smak i aromat stają się intensywniejsze, musimy tylko uważać żeby nie przypalić bo zgorzknieje. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę; ja kroiłam w dość duże kawałki żeby nie "znikła" po około 10-15 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory obrane ze  skóry. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypałam też chilli. Dusiłam ok 15 minut

20 komentarzy:

  1. robie od lat identyczne,tylko dodaje czsnek - pycha,im mniej skladnikow tym smaczniej

    OdpowiedzUsuń
  2. As...w historie potrawy się nie zagłębiałam, ale to jest przepis podpatrzony u rodowitych Węgrów. To trochę taka potrawa jak u nas bigos jedni dorzucaja takie składniki inni inne a przepisów jest tyle ile kucharek ;)

    Buki... :)

    Xxx...dokładnie czasem nie warto na siłę przesadzać

    El...owszem tez jest smaczna kiedyś namiętnie robiłam z cukinią, ale jednak ta mnie jednak ta najbardziej smakuje

    Eg...dziekuję ;)

    Anula...następnym razem dorzucę ;) też dla spróbowania

    Judik...dziekuję ;))

    Asiu...ja tez ;)

    Degustatorka...polecam :)

    Karolino...to taka potrawa jak u nas bigos :) mozna dorzucac co się da i w zasadzie za kazdym razem inny smak wychodzi

    Majana...dziekuję ;))) ja dawno nie robiłam

    Lutka...dziękuję;))) a takie polecam

    Cicha...dziekuję ;)) bardzo mi sie spodobalo to founde i "ludziki" z kabanosów ;))

    Grazynko...ja tez ale najbardziej ta prosta wersja mi zasmakowała

    Agnieszka...to dokładnie tak jak i ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. AKTUALNE WYNIKI LOTTO28 września 2012 15:41

    Rewelacja i smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię potrawy typu leczo, czyli z cukinią i innymi dodatkami typu kabaczek. Nie dodaję żadnej kiełbasy.Nie chcę psuć walorów smakowych i zdrowotnych potrawy. Kiełbas w zasadzie u mnie w domu raczej się nie jada.Chyba, że zrobimy sami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam leczo - pyszność można je jeść i jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trezba przyznać ze jest ciekawe. Też lubię z cukinią

    OdpowiedzUsuń
  8. hmmm.... znakomicie współgra z wódką, konkurencję mogą robić co najwyżej flaczki

    OdpowiedzUsuń
  9. JA tam wolę leczo z cukinią :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi smaka zrobiłaś, wygląda PYSZNIE, pozdrawiam cieplutko :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. PoradySeo - pozycjonowanie stron internetowych28 września 2012 23:43

    Bardzo pyszne:) Od dawna robię takie leczo:) Tylko wolę skroić paprykę cieniej

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja dodałam jeszcze fasolk szparagową i pieczrki, no i cukine

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak pięknie i apetycznie wygląda, że nie można oczu oderwać ! Oczywiście, że proste jest zawsze najlepsze ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. z cukinią to nie jest leczo, tylko CIAPA w pomidorach

    OdpowiedzUsuń
  15. jedząc leczo z cukinią Węgier by żygnął.
    Leczo tak się robi jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam-mniam... dzięki!!! Ja z kolei niezbyt często angażuję się w konkursy, ale nagroda była niezwykle fajna (bo u mnie cała rodzinka to "kabanosożercy") i inspirująca ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak dla mnie rewelacja! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak bardzo kojarzy mi się z jesienią... dobre na dzisiejszy ponury dzień!

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego leczo mi trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  20. aż zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń