poniedziałek, 23 maja 2022

tort śmietanowy z mascarpone

 

...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami. Biszkopt; to biszkopt genueński chyba mój ulubiony. Do wypieku biszkoptu użyłam mąki Szymanowskiej "Polskie Młyny"




biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej Szymanowskiej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła

krem:
660 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
truskawki, jagody

nasączenie:
jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach




Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając.
Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i cukier puder do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy.

Biszkopt przekrawamy na 3 części; nasączmy smarujemy 1/3 bitej śmietany, układamy pokrojone owoce. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy układamy owoce. Ostatnią trzecią część również nasączamy smarujemy bitą śmietaną i dowolnie dekorujemy. Wstawiamy na noc do lodówki.

19 komentarzy:

  1. The cake looks so beautiful and inviting!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki tort to prawdziwa uczta dla kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny na ważne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny, lekki, takiego przepisu szukałam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, what a terrific looking cake. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Mmmm wygląda obłędnie, na pewno smakuje cudownie :) Jestem wielką miłośniczką różnego rodzaju ciast :) Super przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak lekko i pysznie, super :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały :) Idealny do weekendowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny tort. Idealny na letnie party w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ on pięknie wygląda! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie lekkie owocowe torciki, pychota ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonały. Ciekawa jestem jaki serek dodajesz, schłodzony czy w temperaturze pokojowej, Bo mi raz masa zważyła się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj dodaje z lodówki. A może śmietaną za długo była ubijana; mi się tak zdążyło wlasnie

      Usuń