...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami. Biszkopt; to biszkopt genueński chyba mój ulubiony. Do wypieku biszkoptu użyłam mąki Szymanowskiej "Polskie Młyny"
biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej Szymanowskiej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła
krem:
660 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
truskawki, jagody
nasączenie:
jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach
Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając.
Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i cukier puder do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na 3 części; nasączmy smarujemy 1/3 bitej śmietany, układamy pokrojone owoce. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy układamy owoce. Ostatnią trzecią część również nasączamy smarujemy bitą śmietaną i dowolnie dekorujemy. Wstawiamy na noc do lodówki.
The cake looks so beautiful and inviting!
OdpowiedzUsuńTaki tort to prawdziwa uczta dla kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńidealny na ważne chwile!
OdpowiedzUsuńCudowny, lekki, takiego przepisu szukałam!
OdpowiedzUsuńWow, what a terrific looking cake. Thanks!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda obłędnie, na pewno smakuje cudownie :) Jestem wielką miłośniczką różnego rodzaju ciast :) Super przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ale jaki rozmiar tortownicy?
UsuńTortownicę 22cm. Pozdrawiam
UsuńWygląda tak lekko i pysznie, super :D
OdpowiedzUsuńIdealny do kawki ❤
OdpowiedzUsuńWspaniały :) Idealny do weekendowej kawki :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort. Idealny na letnie party w ogrodzie.
OdpowiedzUsuńAleż on pięknie wygląda! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńAleż piękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lekkie owocowe torciki, pychota ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, bardzo :)
OdpowiedzUsuńDoskonały. Ciekawa jestem jaki serek dodajesz, schłodzony czy w temperaturze pokojowej, Bo mi raz masa zważyła się.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj dodaje z lodówki. A może śmietaną za długo była ubijana; mi się tak zdążyło wlasnie
Usuń