...biszkopt nietypowy bo z dodatkiem masła. Jest delikatny i lekko wilgotny; warto spróbować go zrobić. Dla mnie w smaku jest lepszy od niezawodnego biszkoptu rzucanego. Z tym że biszkopt rzucany jest pewniakiem wiadomo że wyjdzie i będzie równiutki, a ten czasem troszeczkę opada i zawsze mam stres czy aby nie za dużo. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm wtedy w sam raz przekroimy na 3 części...
100 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła
Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając.
Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
Ja też nieraz odwracam formę z upieczonym biszkoptem.A co do proszku do pieczenia,ciasto rośnie dzięki porządnie ubitej pianie.
OdpowiedzUsuńprubowałam upiec ale nie mam wagi ile 100g maki w szklance nie lubie przepisów gramowych tylko mniej skoplikowane
OdpowiedzUsuńcheca...ja też nie mam wagi wiec tak dokładnie nie daję szklanka 250ml = 170dag mąki wiec tak ciut wiecej niż 3/4 ;) ale jak dasz całą tez wyjdzie ok
OdpowiedzUsuńwidzę, że umiesz robić zdjęcia tego co dobre
OdpowiedzUsuńŁadnie Ci wyrósł ten biszkopt :)
OdpowiedzUsuńładnie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam biszkopty! :)
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńciekawe gdzie proiszek do PIECZENIA !!!
OdpowiedzUsuńwyglada zachecajaco ;p
OdpowiedzUsuńK... proszku do pieczenia do biszkoptu nigdy nie dodajemy!
OdpowiedzUsuńCo w z tym proszkiem do pieczenia:D
OdpowiedzUsuńwyszedl mi wysmienity, mimo ze zrobilam z maki pelnoziarnistej. Cudo!
OdpowiedzUsuńWyborny! To jest chyba najlepszy przepis na biszkopt. Wychodzi puszysty, delikatny, mięciutki, po prostu pycha. Cała rodzina się zachwyca : D
OdpowiedzUsuńKasiu...dziękuję za komentarz i ciesze się że smakował. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWczoraj szukalam przepisu na biszkopt ;) Przepisy, ktore mam juz mi sie znudzily i tym sposobem trafilam na Twoja strone ;) Zrobilam go i stwierdzam, iz jest genialny :) Super miekki - w sam raz do mojego ciasta ;) W jeden dzien stalam sie jego wielbicielka :) Dzieki :)
OdpowiedzUsuńMy-simple-cuisine...cieszę się ze smakował :)) ja tez go bardzo lubię. Dziekuję za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBiszkopt ok, naprawdę ok. Dzisiaj na bazie tego przepisu zrobię jały torcik, bez żadnej uroczystości ot tak sobie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mam pytanie, czy do tego biszkoptu można dodać kakao żeby był czekoladowy???
OdpowiedzUsuńMarta...tak można jeśli dasz 2 łyżki kakao to daj 2 łyżki mąki
OdpowiedzUsuń