...pyszne, fajnie wyglądające i szybkie do zrobienia ciasto z budyniową pianką. To ciasto chyba każdy już zna u mnie dziś w wersji z wiśniami...
ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
budyniowa pianka:
5 białek
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
125 ml oleju
wiśnie
Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Większą część ciasta ścieramy na blachę u mnie tortownica o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15- 20 min. Spód studzimy.
Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Wsypujemy budyniowy proszek; ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.
Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy wiśnie. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Po ostygnięciu posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Definitely a favourite! Yours looks so beautiful and delicious.
OdpowiedzUsuńRozkoszne! Zjadłabym z wielką przyjemnością.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Też mam wielką ochotę na kruche ciasto. Może w weekend? Pozdrawiam Jola.
UsuńBardzo apetyczne, zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ☺️
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Miałam ostatnio ochotę właśnie na takie ciasto :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :) na jednym kawałku na pewno trudno się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńPo prostu poezja! Wygląda tak kusząco, ze trudno będzie przejść obok niego obojętnie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę upiec w tym sezonie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńSałatka gyros a po niej taki deser to idealne menu weekendowe. Skorzystam chętnie
OdpowiedzUsuńThis looks amazing and delicious !
OdpowiedzUsuńtakie ciasta mogę jeść i jeść:)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite i sezonowe ciacho.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest rewelacyjne. Zawsze do niego wracam
OdpowiedzUsuńPrawdziwy kulinarny pocałunek rozkoszy! <3
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej <3
Uwielbiam to ciasto. Niezależnie od okazji sprawdza się zawsze. :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMam akurat wiśnie i chyba zainspiruję się Twoim ciastem, bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepychota!
OdpowiedzUsuńRaz zrobiłam z truskawkami a drugi raz z jabłkami i porzeczkami czarnymi i budyń kokosowy. Niebo w gębie 😋
Wygląda smakowicie! Wspaniałe letnie smaki.
OdpowiedzUsuńI'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.
OdpowiedzUsuńព័ត៌មានកីឡាបាល់ទាត់ថ្មីៗ
I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.
OdpowiedzUsuńព័ត៌មានកីឡាបាល់ទាត់ថ្មីៗ
Thanks for sharing the blog so well and I hope you have something new for me to study.
OdpowiedzUsuńព័ត៌មានកីឡាបាល់ទាត់ថ្មីៗ