środa, 6 lipca 2022

kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką


 ...pyszne, fajnie wyglądające i szybkie do zrobienia ciasto z budyniową pianką. To ciasto chyba każdy już zna u mnie dziś w wersji z wiśniami...

 

 

 

 ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek  

budyniowa pianka:
5 białek
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
125 ml oleju
wiśnie



Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Większą część ciasta ścieramy na blachę u mnie tortownica o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15- 20 min. Spód studzimy.

Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Wsypujemy budyniowy proszek; ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.

Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy wiśnie. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Po ostygnięciu posypujemy wierzch cukrem pudrem.

26 komentarzy:

  1. Definitely a favourite! Yours looks so beautiful and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozkoszne! Zjadłabym z wielką przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda obłędnie. Też mam wielką ochotę na kruche ciasto. Może w weekend? Pozdrawiam Jola.

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne, zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie ☺️

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! Miałam ostatnio ochotę właśnie na takie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie :) na jednym kawałku na pewno trudno się zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu poezja! Wygląda tak kusząco, ze trudno będzie przejść obok niego obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę upiec w tym sezonie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie :) do kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka gyros a po niej taki deser to idealne menu weekendowe. Skorzystam chętnie

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks amazing and delicious !

    OdpowiedzUsuń
  12. takie ciasta mogę jeść i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowite i sezonowe ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  15. To ciasto jest rewelacyjne. Zawsze do niego wracam

    OdpowiedzUsuń
  16. Prawdziwy kulinarny pocałunek rozkoszy! <3
    Wygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam to ciasto. Niezależnie od okazji sprawdza się zawsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda obłędnie! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam akurat wiśnie i chyba zainspiruję się Twoim ciastem, bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepychota!
    Raz zrobiłam z truskawkami a drugi raz z jabłkami i porzeczkami czarnymi i budyń kokosowy. Niebo w gębie 😋

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda smakowicie! Wspaniałe letnie smaki.

    OdpowiedzUsuń