poniedziałek, 8 sierpnia 2022

zielone jabłuszko

..u mnie może trochę mniej zielone bo nie miałam agrestowych galaretek i dodałam gruszkowe, ale i tak smakuje bardzo dobrze. Ciasto zielone jabłuszko składa się z trzech warstw: delikatny biszkopt, galaretka z jabłkami i na wierzchu bita śmietana. Polecam w sam raz na letnie dni...





biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

masa jabłkowa:
4 zielone galaretki agrestowe
1,2 litra wrzątku
5 dużych jabłek
pół cytryny

masa śmietanowa:
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy



 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką.  Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (o wymiarach  24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej starte jabłka i dokładnie mieszamy. Ważne aby jabłka mieszać z tężejącą galaretką, gdyż w przeciwnym wypadku owoce wypłyną na wierzch. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto

Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę
 
Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny

17 komentarzy:

  1. Beautiful layers! Bet the cake tastes amazing.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam:) u mnie pod nazwą szarlotka królewska ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto, taki kawałek zjadła bym teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Sezon jabłkowy się zbliża, więc przepis będzie w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega! Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sam widok pobudza wszystkie zmysły! <3
    Wygląda tak pysznie i lekko - cudowne ciasto! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto, od samego czytania i patrzenia od razu ma sie na nie chęć<3

    OdpowiedzUsuń
  9. This cake looks delightful and elegant! Seems like it'd go great with a cup of tea.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się takie lekkie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nice post thank you Sarah

    OdpowiedzUsuń