..u mnie może trochę mniej zielone bo nie miałam agrestowych galaretek i dodałam gruszkowe, ale i tak smakuje bardzo dobrze. Ciasto zielone jabłuszko składa się z trzech warstw: delikatny biszkopt, galaretka z jabłkami i na wierzchu bita śmietana. Polecam w sam raz na letnie dni...
biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
masa jabłkowa:
4 zielone galaretki agrestowe
1,2 litra wrzątku
5 dużych jabłek
pół cytryny
masa śmietanowa:
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (o wymiarach 24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej starte jabłka i dokładnie mieszamy. Ważne aby jabłka mieszać z tężejącą galaretką, gdyż w przeciwnym wypadku owoce wypłyną na wierzch. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto
Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę
Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny
Beautiful layers! Bet the cake tastes amazing.
OdpowiedzUsuńUwielbiam:) u mnie pod nazwą szarlotka królewska ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, taki kawałek zjadła bym teraz :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńPycha! Sezon jabłkowy się zbliża, więc przepis będzie w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńi ja bym zjadła!
OdpowiedzUsuńWygląda mega! Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńSam widok pobudza wszystkie zmysły! <3
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie i lekko - cudowne ciasto! :D
Ale smakowite ciacho :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, od samego czytania i patrzenia od razu ma sie na nie chęć<3
OdpowiedzUsuńFajne ciasto
OdpowiedzUsuńThis cake looks delightful and elegant! Seems like it'd go great with a cup of tea.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie lekkie ciacho!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciacho, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńNice post thank you Sarah
OdpowiedzUsuń