poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Torcik Toblerone


 ...torcik serowo-śmietankowy Toblerone jest bardzo smaczny także polecam. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Dorodne Pomidory" Zwiększyłam ilość serka i śmietanki oraz ze względy na pogodę dodałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny..

 

 

 

Składniki na spód:
50g masła
160g herbatników
 
Składniki na masę serową:
500g serka kremowego
400ml śmietanki kremówki
100g batonika Toblerone żółtego
100g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny

 

 

 Ciastka pokruszyć; wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć na okrągłą blachę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać spód i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Śmietankę ubić, dodać serek i dobrze wymieszać.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie trochę przestudzić, jednak powinna pozostać płynna. Roztopioną dodawać stopniowo do masy serowej i miksować. żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać i dodać do masy serowej. Następnie dodać pokruszoną czekoladę Toblerone.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.

21 komentarzy:

  1. Elegancki i bardzo smakowity torcik na zimno. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks rich and very tempting!
    angiesrecipes
    http://angiesrecipes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, do kawki idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie :) idealny deser dla fanów słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczny torcik <3 Jak zawsze jestem pod wrażeniem <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyszedł! Cieszę się, że go zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No powiem wow! po prostu cudeńko:) aż się pośliniłam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten torcik to musi być pyszny :) Bo wyglada obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ale obłędny ten torcik! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno skorzystam z przepisu, wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks SO good! Outstanding dish -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja ulubiona czekolada w torciku! Ależ bym jadła :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Elegancki i smakowity torcik. Uwielbiam takie wypieki. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej, pamiętam, jak gapiliśmy się przez szybę w Pewexie na batoniki Toblerone i wydawały mi się takie pyszne! Jak twoje ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. OMG! Looks fingerlickingly delicious. Thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nice post thank you Brad

    OdpowiedzUsuń