...ciasto czekoladowe z dodatkiem przyprawy do piernika i kremem z kaszy manny to fajna propozycja na świąteczny stół. Swoje ciasto udekorowałam precelkami i czekoladowymi drażetkami. Do przygotowania wypieku użyłam niezawodnej mąki Szymanowskiej od Polskie Młyny...
Ciasto:
1 szkl maki pszennej Polskie Młyny
1 szkl mąka krupczatki
3/4 szkl cukru
1 łyżka kakao
1 jajko
3/4 szkl oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki dżemu
6 łyżek kaszy manny
0,5 litra mleka
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła
5 łyżek słodkiej śmietany
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki masła (masło stopić i zagotować z pozostałymi składnikami)
wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wylać na blachę u mnie tortownica o średnicy 24cm. Piec ok. 40 min w 180st. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
Ciasto smarujemy kremem i polewamy polewą czekoladową, dowolnie dekorujemy
Muszę spróbować, bo takiego jeszcze nie jadłam. Pięknych Świąt życzę :)
OdpowiedzUsuńCudne! Na pewno wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt życzę 🎄✨️
Pyszne i pięknie ozdobione :) wszystkiego dobrego z okazji Świąt :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama zawsze robiła do piernika masę grysikową... Tylko dekoracji takiej pięknej nie było. Te precelki troszkę przypominają różki reniferków.
OdpowiedzUsuńfajny przepis, a dekoracja wprost cudna!
OdpowiedzUsuńDla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis. Ponieważ wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i aromatyczne ciasto z uroczymi reniferami :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! ❤️
Super połączenie smakowe i piękna świąteczna dekoracja ❤️
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWow! Świetny patent z tą kaszą! Muszę wypbórować!
OdpowiedzUsuńWitam czy konsystencja ciasta powinna wyjść taka bardzo gęsta? Z podanych składników ciasto napewno nie da się wylać na blachę.
OdpowiedzUsuńTak ciasto wychodzi geste
Usuń