niedziela, 25 grudnia 2022

ciasto piernikowe z kremem z kaszy manny

 

...ciasto czekoladowe z dodatkiem przyprawy do piernika  i kremem z kaszy manny to fajna propozycja na świąteczny stół. Swoje ciasto udekorowałam precelkami i czekoladowymi drażetkami. Do przygotowania wypieku użyłam niezawodnej mąki Szymanowskiej od Polskie Młyny...



Ciasto:
1 szkl maki pszennej Polskie Młyny
1 szkl mąka krupczatki
3/4 szkl cukru
1 łyżka kakao
1 jajko
3/4 szkl oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki dżemu

6 łyżek kaszy manny
0,5 litra mleka
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła
 

5 łyżek słodkiej śmietany
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki masła (masło stopić i zagotować z pozostałymi składnikami)




wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wylać na blachę u mnie tortownica o średnicy 24cm. Piec ok. 40 min w 180st. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
 

Ciasto smarujemy kremem i polewamy polewą czekoladową, dowolnie dekorujemy

14 komentarzy:

  1. Muszę spróbować, bo takiego jeszcze nie jadłam. Pięknych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Na pewno wykorzystam Twój przepis.
    Pięknych Świąt życzę 🎄✨️

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i pięknie ozdobione :) wszystkiego dobrego z okazji Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mama zawsze robiła do piernika masę grysikową... Tylko dekoracji takiej pięknej nie było. Te precelki troszkę przypominają różki reniferków.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis, a dekoracja wprost cudna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję sobie przepis. Ponieważ wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne i aromatyczne ciasto z uroczymi reniferami :)
    Szczęśliwego Nowego Roku! ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Super połączenie smakowe i piękna świąteczna dekoracja ❤️

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Świetny patent z tą kaszą! Muszę wypbórować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy konsystencja ciasta powinna wyjść taka bardzo gęsta? Z podanych składników ciasto napewno nie da się wylać na blachę.

    OdpowiedzUsuń