..dziś proponuję pierogi z kaszą gryczaną i grzybami; ja dałam grzyby leśne bo takie mam zamrożone z grzybobrań ale można dodać pieczarki. Do ciasta na pierogi dodałam niezawodną mąkę Szymanowską od „Polskie Młyny” ...
ciasto na pierogi:
1 szklanka mąki pszennej Szymanowskiej + do podsypywania
ok. 0,5 szkl ciepłej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
farsz:
100 g kaszy gryczanej
1 cebula
ok 30 g grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji z opakowania. Ugotowaną wsypujemy do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej; dodajemy drobno
posiekaną cebulę, podsmażamy, aż lekko się zezłości. Do cebuli dorzucamy grzyby smażymy przez około 5 minut.
Ugotowaną kaszę łączymy ze składnikami na patelni.
Mieszamy dokładnie; podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy farsz do przestygnięcia.
ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy roztopione
masło. Powoli wlewamy wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności
mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite,
gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy
je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z
ciasta wykrawamy szklanką kółka na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy
brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy
jeszcze 3 minuty.
Super pomysł na pierogi :)
OdpowiedzUsuńDomowe pierogi nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńCudowne pierogi :) nadzienie pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńOj, pierogi to ja mogę w każdych ilościach :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie 😋.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w 2023 roku 😉.
Moja teściowa robi takie pierogi, pycha
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Pierogi uwielbiam, z kaszą też. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi z grzybami.
OdpowiedzUsuńPyszne takie pierożki 😍
OdpowiedzUsuńBoskie! Pyszne smaki dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńThey are a favourite!
OdpowiedzUsuńTakie pierogi uwielbiam a w tym czasie smakują wyjątkowo!
OdpowiedzUsuńAle one muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńOoo, w sumie nie wiem, dlaczego nigdy nie dodawałam grzybów do kaszy gryczanej w pierogach... Trzeba zapamiętać :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi pod każdą postacią, a te prezentują się wyjątkowo (●'◡'●)
OdpowiedzUsuńMniam! Chętnie spróbuję takiej wersji pierogów :)
OdpowiedzUsuń