sobota, 31 grudnia 2022

pierogi z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

 

 ..dziś proponuję pierogi z kaszą gryczaną i grzybami; ja dałam grzyby leśne bo takie mam zamrożone z grzybobrań ale można dodać pieczarki. Do ciasta na pierogi dodałam niezawodną mąkę Szymanowską od  „Polskie Młyny” ...






ciasto na  pierogi:
1 szklanka mąki pszennej Szymanowskiej + do podsypywania
ok. 0,5 szkl ciepłej wody
1 łyżka masła
szczypta soli

farsz:
100 g kaszy gryczanej
1  cebula
ok  30 g grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku




Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji z opakowania. Ugotowaną wsypujemy do miseczki.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej; dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy, aż lekko się zezłości.  Do cebuli dorzucamy  grzyby smażymy przez około 5 minut.

Ugotowaną kaszę łączymy ze składnikami na patelni. Mieszamy dokładnie; podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do przestygnięcia.

ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy roztopione masło. Powoli wlewamy wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. 

Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.  Z ciasta wykrawamy szklanką kółka na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.

16 komentarzy:

  1. Super pomysł na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pierogi nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne pierogi :) nadzienie pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, pierogi to ja mogę w każdych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie 😋.
    Wszystkiego dobrego w 2023 roku 😉.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja teściowa robi takie pierogi, pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja. Pierogi uwielbiam, z kaszą też. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie! Pyszne smaki dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie pierogi uwielbiam a w tym czasie smakują wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, w sumie nie wiem, dlaczego nigdy nie dodawałam grzybów do kaszy gryczanej w pierogach... Trzeba zapamiętać :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pierogi pod każdą postacią, a te prezentują się wyjątkowo (●'◡'●)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Chętnie spróbuję takiej wersji pierogów :)

    OdpowiedzUsuń