wtorek, 10 stycznia 2023

śmietankowy kryształek

 

...szybki do zrobienia i smaczny deser z dawnych lat robiłam go jeszcze będąc w szkole. Latem zazwyczaj zamiast pokrojonych galaretek dodaję do środka owoce.  W sumie to można wrzucać do środka na co tylko się ma ochotę...




3 śmietany 12% lub 18% 330ml
3 galaretki różnego koloru
ok 3/4 szkl cukru
5-6 łyżeczek żelatyny

owoce do dekoracji
1 galaretka na wierzch

Każdą z trzech galaretek rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Wylewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego stężenia. Kiedy stężeje kroimy w kostkę.

żelatynę zalewamy zimną wodą tak aby przykryła proszek. Kiedy napęcznieje podgrzewamy na gazie cały czas mieszając

Śmietanę przelewamy do miski, słodzimy dodajemy żelatynę i pokrojone w kostkę galaretki.

Całość przelewamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy deser stężeje układamy owoce i zalewamy galaretką.

16 komentarzy:

  1. jak kolorowo! na poprawę nastroju takie ciasto jest idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser z dzieciństwa a smakuje do dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie robiłam kryształka, dzięki za przypomnienie:) wygląda bardzo apetycznie Twoja wersja Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie i ładnie wyglada . Zrobię bratankowi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowo i sentymentalnie. Jadłam to w czasach prl.

    OdpowiedzUsuń
  6. i z owocami i z galaretką świetne :) i takie kolorowe <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje i nie idzie w boczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam tego deseru. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak dzieciństwa! Uwielbiam to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy każda śmietana ma być po 330 mi, czy w sumie 330 ml?

    OdpowiedzUsuń