...szybki do zrobienia i smaczny deser z dawnych lat robiłam go jeszcze będąc w szkole. Latem zazwyczaj zamiast pokrojonych galaretek dodaję do środka owoce. W sumie to można wrzucać do środka na co tylko się ma ochotę...
3 śmietany 12% lub 18% 330ml
3 galaretki różnego koloru
ok 3/4 szkl cukru
5-6 łyżeczek żelatyny
owoce do dekoracji
1 galaretka na wierzch
Każdą z trzech galaretek rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Wylewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego stężenia. Kiedy stężeje kroimy w kostkę.
żelatynę zalewamy zimną wodą tak aby przykryła proszek. Kiedy napęcznieje podgrzewamy na gazie cały czas mieszając
Śmietanę przelewamy do miski, słodzimy dodajemy żelatynę i pokrojone w kostkę galaretki.
Całość przelewamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy deser stężeje układamy owoce i zalewamy galaretką.
jak kolorowo! na poprawę nastroju takie ciasto jest idealne!
OdpowiedzUsuńDeser z dzieciństwa a smakuje do dziś:)
OdpowiedzUsuńCudeńko!
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam kryształka, dzięki za przypomnienie:) wygląda bardzo apetycznie Twoja wersja Kochana:)
OdpowiedzUsuńWspaniały i smakowity :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie i ładnie wyglada . Zrobię bratankowi :)
OdpowiedzUsuńKolorowo i sentymentalnie. Jadłam to w czasach prl.
OdpowiedzUsuńOd dziecka uwielbiam ten deser!
OdpowiedzUsuńi z owocami i z galaretką świetne :) i takie kolorowe <3
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i nie idzie w boczki :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńIt looks like a work of art!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego deseru. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa! Uwielbiam to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńczy każda śmietana ma być po 330 mi, czy w sumie 330 ml?
OdpowiedzUsuńKażda smiatana
Usuń