...przepisów na bigos jest mnóstwo , co dom to inny przepis. Nie wiem czy też tak macie np jedząc u mamy czy kiedyś u babci bigos nie raz brałam przepis ale i tak za każdym razem inaczej smakuje. Ja najczęściej robię z poniższej receptury czasem dodaję pół słoiczka koncentratu pomidorowego...
1,5kg kiszonej kapusty
800g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
300g kiełbasy
1 cebula
olej
woda
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
30g suszonych borowików
suszone śliwki
garść rodzynek
1,5 łyżki cukru
Cebulę pokrojoną w półplasterki należy zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone mięso w kosteczkę i obsmażyć. Do mięsa wlewamy 2- 3 szklanki wody, dodajemy grzyby, śliwki, rodzynki oraz przyprawy i dusimy aż mięso będzie miękkie mniej więcej 45-60 minut.
Do mięsa dodajemy odciśniętą, pokrojoną kiszoną kapustę; wsypujemy cukier. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do kapusty i gotujemy następne 30 minut.
O widzisz, może ja bigos ugotuję na weekend!
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku! Pychoty! <3
OdpowiedzUsuńsuper danie!
OdpowiedzUsuńDobrego bigosu nigdy nie odmówię! Pycha!
OdpowiedzUsuńdoskonały bigos, uwielbiam:) i zawsze dodaję koncentrat do bigosu.
OdpowiedzUsuńZjadła bym, jak patrzę to aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńOoo...Też gotowałam bigos:)
OdpowiedzUsuńTroszkę inny bo z dodatkiem zwykłej kapusty,która została mi z gołąbków.
Masz rację, że za każdym razem bigos wychodzi inaczej ale co tam i tak jest pyszny:)
Masz rację, u każdego bigos smakuje trochę inaczej. Ja przyznaję, jeszcze sama nie gotowałam, może wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie ponadczasowe :) ja robię z kapusty słodkiej i kiszonej, taki nam bardziej smakuje :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam. Bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńThis sounds like a wonderful bigos!
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio też był bigosik :)
OdpowiedzUsuńRobie bardzo podobnie, tylko dodaje troche slodkiej kapusty i jablko do sliwek i rodzynek. Swiateczne wersje podkrecam troche odrobina czerwonego wina :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńDobry bigosik to jest to. Do tego kromka dobrego chleba z masłem i nic więcej nie potrzeba.
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze pieczony boczek albo żeberka, 2-3 kulki jałowca i marchew, ktora jest doskonała do kwaśnej kapusty i nie trzeba cukru ani rodzynek. kiełbasę dodaję pieczoną jest smaczniejsza niż smażona.
OdpowiedzUsuńWspaniały bigos!
OdpowiedzUsuńLubimy, ale tej zimy chyba nie gotowałam
OdpowiedzUsuńRzadko jem bigos, ale czasem najdzie mnie ochota, zwłaszcza zimą :)
OdpowiedzUsuńBigos na święta musi byc! Zawsze robię większą ilość. Wekuje lub mrożę i mam na czarną godzinę. :)
OdpowiedzUsuń