czwartek, 2 marca 2023

bigos

 

...przepisów na bigos jest mnóstwo , co dom to inny przepis. Nie wiem czy też tak macie np jedząc u mamy czy kiedyś u babci bigos nie raz brałam przepis ale i tak za każdym razem inaczej smakuje. Ja najczęściej robię z poniższej receptury czasem dodaję pół słoiczka koncentratu pomidorowego...

 

 

 

1,5kg kiszonej kapusty
800g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
300g kiełbasy
1 cebula
olej
woda
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
30g suszonych borowików
suszone śliwki
garść rodzynek
1,5 łyżki cukru



Cebulę pokrojoną w półplasterki należy zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone mięso w kosteczkę i obsmażyć. Do mięsa wlewamy  2- 3 szklanki wody, dodajemy grzyby, śliwki, rodzynki oraz przyprawy i dusimy aż mięso będzie miękkie mniej więcej 45-60 minut.

Do mięsa dodajemy odciśniętą, pokrojoną kiszoną kapustę; wsypujemy cukier. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do kapusty i gotujemy następne 30 minut.

 

20 komentarzy:

  1. O widzisz, może ja bigos ugotuję na weekend!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaku! Pychoty! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrego bigosu nigdy nie odmówię! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. doskonały bigos, uwielbiam:) i zawsze dodaję koncentrat do bigosu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadła bym, jak patrzę to aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo...Też gotowałam bigos:)
    Troszkę inny bo z dodatkiem zwykłej kapusty,która została mi z gołąbków.
    Masz rację, że za każdym razem bigos wychodzi inaczej ale co tam i tak jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację, u każdego bigos smakuje trochę inaczej. Ja przyznaję, jeszcze sama nie gotowałam, może wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne danie ponadczasowe :) ja robię z kapusty słodkiej i kiszonej, taki nam bardziej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam. Bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. This sounds like a wonderful bigos!

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie ostatnio też był bigosik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robie bardzo podobnie, tylko dodaje troche slodkiej kapusty i jablko do sliwek i rodzynek. Swiateczne wersje podkrecam troche odrobina czerwonego wina :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam bigos, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry bigosik to jest to. Do tego kromka dobrego chleba z masłem i nic więcej nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  15. http://kulinarneabc.pl18 marca 2023 08:22

    Ja dodaję jeszcze pieczony boczek albo żeberka, 2-3 kulki jałowca i marchew, ktora jest doskonała do kwaśnej kapusty i nie trzeba cukru ani rodzynek. kiełbasę dodaję pieczoną jest smaczniejsza niż smażona.

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubimy, ale tej zimy chyba nie gotowałam

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzadko jem bigos, ale czasem najdzie mnie ochota, zwłaszcza zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bigos na święta musi byc! Zawsze robię większą ilość. Wekuje lub mrożę i mam na czarną godzinę. :)

    OdpowiedzUsuń