poniedziałek, 20 marca 2023

brzoskwiniowe trio

 

...Pyszne ciasto brzoskwiniowe trio to biszkopt budyniowy nasączony sokiem z brzoskwiń przełożony kremem z serków homogenizowanych z galaretką brzoskwiniową, wierz posmarowany cienką warstwa dżemu brzoskwiniowego i na górze również brzoskwinie zalane galaretką brzoskwiniową uff ;)))


 

 

ciasto
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki oleju
3 łyżki zimnej wody

masa
4 serki homogenizowane
400 ml śmietanki 30% lub 36%
1 galaretka brzoskwiniowa
1 szkl. wrzątku

dodatkowo
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
brzoskwinie w puszce
galaretka brzoskwiniowa rozrobiona w 2 szkl wrzątku




Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Miksując na niskich obrotach dodajemy do ciasta.

Ciasto przelewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.

Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Nasączamy go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z wodą.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę.

Przygotowaną masę od razu wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy.  Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką.


20 komentarzy:

  1. Jakie cudowne ciasto, pycha. Pozdrawiam, Edyta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! jaka waga serków 160g czy 200g ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto! Czy pod galaretką jest kokos? Pasowałby idealnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak posypałam bo mysłałam że nie mam galaretki i trzeba było jakos wykończyć górę ale tak szczerze to przest ten kokos jak sie ukroi ciasto na talerzyk to galaretka spada :)))

      Usuń
  4. Ciacho pychota, nawet na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. takie pyszne i piękne ciasto idealne jest na okazję i całkiem bez okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    wygląda cudownie, na pewno smakuje wspaniale :) Super przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Such a tempting and beautiful cake!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne ciasto :) pięknie wygląda i na pewno smakują niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam ciasta z galaretką, chyba ostatnio w lecie. Twoje przypomina mi o ciepłych dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciacho na weekend, brzoskwiniowe bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta z brzoskwiniami :) To wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Toż to przepyszny brzoskwiniowy kwartet!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo, ten przepis koniecznie trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne ciacho, idealna na tę porę roku. :)

    OdpowiedzUsuń