...coś dla fanów ajerkoniaku: żółciutka babka z delikatnym posmakiem ajerkoniaku. Jak to z babkami szybko się robi i nie da się jej zepsuć. Piekłam w standardowej formie na babkę...
150g margaryny
100ml oleju
3/4 szklanki ajerkoniaku
1szk cukru
cukier waniliowego
5 jajek
1,5szk mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Margarynę, olej, ajerkoniak doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Kiedy przestygnie wlewać cienkim strumieniem do ubitych jajek stale mieszając.
Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec około 40-50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować lukrem , polewą czekoladową bądź posypac cukrem pudrem.
Uwielbiam ta babkę, twoja wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka! Uwielbiam ajerkoniak do wypieków ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiej babki nie piekłam, ale wygląda bardzo kusząco. Idealna ozdoba świątecznego stołu:)
OdpowiedzUsuńCzy margarynę można zastąpić masłem? Czy zamiast oleju i margaryny można samo masło dodać?
OdpowiedzUsuńTak można. Pozdrawiam
UsuńPiekłam i ja kiedyś podobną na święta, ale mnie nie wyszła taka ładna :-)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale od kiedy definitywnie nie piję alkoholu mam dylemat, czy wracać do tych smaków, ale jednocześnie ajerkoniak to smaki dzieciństwa, prawda? :)
OdpowiedzUsuńŚwięta z taką babką to ja rozumiem :)pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWspaniała babeczka1 Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!
OdpowiedzUsuńCudowna babka <3
OdpowiedzUsuńNie przepadam za wypiekami z alkoholem, ale ta babka jest genialna! :) Na pewno do niej wrócę! :)
OdpowiedzUsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka!
OdpowiedzUsuń