środa, 29 marca 2023

babka ajerkoniakowa

 

...coś dla fanów ajerkoniaku: żółciutka babka z delikatnym posmakiem ajerkoniaku. Jak to z babkami szybko się robi i nie da się jej zepsuć. Piekłam w standardowej formie na babkę...




150g margaryny
100ml oleju
3/4 szklanki ajerkoniaku
1szk cukru
cukier waniliowego
5 jajek
1,5szk mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia




Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.

Margarynę, olej, ajerkoniak doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Kiedy przestygnie wlewać cienkim strumieniem do ubitych jajek stale mieszając.

Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec około 40-50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować lukrem , polewą czekoladową bądź posypac cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam ta babkę, twoja wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babka! Uwielbiam ajerkoniak do wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze takiej babki nie piekłam, ale wygląda bardzo kusząco. Idealna ozdoba świątecznego stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy margarynę można zastąpić masłem? Czy zamiast oleju i margaryny można samo masło dodać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam i ja kiedyś podobną na święta, ale mnie nie wyszła taka ładna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, ale od kiedy definitywnie nie piję alkoholu mam dylemat, czy wracać do tych smaków, ale jednocześnie ajerkoniak to smaki dzieciństwa, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Święta z taką babką to ja rozumiem :)pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała babeczka1 Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za wypiekami z alkoholem, ale ta babka jest genialna! :) Na pewno do niej wrócę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna babeczka!

    OdpowiedzUsuń