...bardzo smaczny domowy pasztet z kurczaka z dodatkiem suszonych śliwek. Z podanych składników
wychodzą trzy aluminiowe foremki pasztetu o długości 22cm foremki
pasztetu. Ja całość mieliłam raz trzy razy...
2 kg podudzi z kurczaka
500 g wątróbki
2 średnie marchewki
2 małe cebule
5 ząbków czosnku
1 bułka
2 jajka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
słodka papryka
ostra papryka
majeranek
czubryca
suszone śliwki
Kurczaka
obsmażamy. Mięso i marchewkę przekładamy do garnka dodajemy iście
laurowe, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu. Zalewamy zimną wodą
tylko tak aby przykryła mięso; solimy.
Gotujemy ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie, W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
W wywarze z duszenia moczymy kajzerkę. W niedużym garnku zagotowujemy wodę, wyłączmy gaz i wrzucamy wątróbkę aby się zaparzyła.
Cebulę kroimy byle jak i lekko obsmażamy pod koniec dodając czosnek.
Mięso z warzywami i namoczoną bułką mielimy w maszynce; można to zrobić trzy razy wtedy pasztet będzie bardziej kremowy. Masę
wyrabiamy, dodając do smaku pozostałe przyprawy oraz jajka. Na koniec
wrzucamy pokrojone suszone śliwki.
Przekładamy masę do foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 st ok. 60 min.
Smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pasztet z kurczaka. Pysznie podany:)
OdpowiedzUsuńPyszny pasztet :)
OdpowiedzUsuńno to się Kochana trochę urobiłaś, ale taki pyszny pasztet wszystko wynagradza!:)
OdpowiedzUsuńwyjątkowo apetyczny pasztet!
OdpowiedzUsuńIt looks hearty and yummy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe pyszności.
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję ten przepis. :) Uwielbiam tego typu wyroby. :)
OdpowiedzUsuńWyborny i z pewnością niezwykle aromatyczny pasztet :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam takie pasztety :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Zjadłabym z wielką chęcią taki pasztet :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, uwielbiam takie niekoniecznie słodkie wypieki...
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się ten przepis,właśnie go doprawiam i będę dzisiaj piekła
OdpowiedzUsuńŚlinka leci od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńJa także robiłam pasztet niedawno (na święta, ma się rozumieć), tylko z 3 rodzajów mięs. Też był pyszny, ale nie wyglądał aż tak apetycznie, jak na tym zdjęciu z kromeczką chleba z makiem...
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda, bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńAleż pyszotnie wygląda ta kromka chleba z pasztetem.
OdpowiedzUsuńMniammm...
Lepiej trafić dziś nie mogłam, uwielbiam pasztety a ten przepis jest wręcz idealny a mnie. Koniecznie muszę spróbować 😍
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńCudowny pasztet, chętnie bym zjadła, zwłaszcza z takim dodatkiem!
OdpowiedzUsuńTen pasztet zdecydowanie by mi posmakował.
OdpowiedzUsuńTaki domowy pasztet musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDomowy pasztet jest najlepszy i tylko taki jestem w stanie zjeść. Wiadomo przynajmniej, co w nim jest i jak był przygotowywany. Pasztet bardzo smakowicie wygląda 😀
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno przepyszny pasztet!
OdpowiedzUsuńDomowy pasztet, to moja słabość :)
OdpowiedzUsuń