środa, 12 kwietnia 2023

pasztet z kurczaka z suszonymi śliwkami


...bardzo smaczny domowy pasztet z kurczaka z dodatkiem suszonych śliwek.  Z podanych składników wychodzą trzy aluminiowe foremki  pasztetu o długości 22cm foremki pasztetu.  Ja całość mieliłam raz trzy razy...




2 kg podudzi z kurczaka
500 g wątróbki
2 średnie marchewki
2 małe cebule
5 ząbków czosnku
1 bułka
2 jajka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
słodka papryka
ostra papryka
majeranek
czubryca
suszone śliwki



 

Kurczaka obsmażamy. Mięso i marchewkę przekładamy do garnka dodajemy iście laurowe, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu. Zalewamy zimną wodą tylko tak aby przykryła mięso; solimy.
Gotujemy ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie, W razie potrzeby uzupełniamy wodę.

W wywarze z duszenia moczymy kajzerkę. W niedużym garnku zagotowujemy wodę, wyłączmy gaz i wrzucamy wątróbkę aby się zaparzyła.

Cebulę kroimy byle jak i lekko obsmażamy pod koniec dodając czosnek.

Mięso z warzywami i namoczoną bułką mielimy w maszynce; można to zrobić trzy razy wtedy pasztet będzie bardziej kremowy. Masę wyrabiamy, dodając do  smaku pozostałe przyprawy oraz jajka. Na koniec wrzucamy pokrojone suszone śliwki.

Przekładamy masę do foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 st ok. 60 min.
 

25 komentarzy:

  1. Świetny przepis na pasztet z kurczaka. Pysznie podany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to się Kochana trochę urobiłaś, ale taki pyszny pasztet wszystko wynagradza!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyjątkowo apetyczny pasztet!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie domowe pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią wypróbuję ten przepis. :) Uwielbiam tego typu wyroby. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyborny i z pewnością niezwykle aromatyczny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Wygląda przepysznie, uwielbiam takie pasztety :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym z wielką chęcią taki pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mnie, uwielbiam takie niekoniecznie słodkie wypieki...

    OdpowiedzUsuń
  10. Spodobał mi się ten przepis,właśnie go doprawiam i będę dzisiaj piekła

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja także robiłam pasztet niedawno (na święta, ma się rozumieć), tylko z 3 rodzajów mięs. Też był pyszny, ale nie wyglądał aż tak apetycznie, jak na tym zdjęciu z kromeczką chleba z makiem...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale apetycznie wygląda, bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ pyszotnie wygląda ta kromka chleba z pasztetem.
    Mniammm...

    OdpowiedzUsuń
  15. Lepiej trafić dziś nie mogłam, uwielbiam pasztety a ten przepis jest wręcz idealny a mnie. Koniecznie muszę spróbować 😍

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny pasztet, chętnie bym zjadła, zwłaszcza z takim dodatkiem!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten pasztet zdecydowanie by mi posmakował.

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki domowy pasztet musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowy pasztet jest najlepszy i tylko taki jestem w stanie zjeść. Wiadomo przynajmniej, co w nim jest i jak był przygotowywany. Pasztet bardzo smakowicie wygląda 😀

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny i na pewno przepyszny pasztet!

    OdpowiedzUsuń
  21. Domowy pasztet, to moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń