...biały blok czekoladowy to pyszny, słodki i szybki do zrobienia deser. Ja do swojego dodałam herbatniki, ryż preparowany i kolorowe groszki czekoladowe, ale można dodać co nam się podoba np. orzechy, pistacje , rodzynki. Można także zrobić w wersji ciemniej z dodatkiem 2-3 łyżek kakao...
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
400g pełnego mleka w proszku
50g herbatników
10g ryżu preparowanego
kolorowe groszki czekoladowe
Masło, mleko i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby trochę przestygła.
Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak żeby nie było grudek. Następnie dodajemy połamane na mniejsze kawałki herbatniki, ryż preparowany i kulki czekoladowe.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki
Jak za czasów mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńTo był rarytas, na który się czekało a smak pamiętam do dziś:)
Biały blok czekoladowy też wygląda pysznie ^_^
OdpowiedzUsuńVery rich and I bet it's yummy too.
OdpowiedzUsuńw takim "kolorze" bloku czekoladowego nie robiłam ale wyglada obłędnie!
OdpowiedzUsuńMmm... zjadłabym :) a z tymi kolorowymi groszkami wyglada świetnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTaki blok czekoladowy musi być pyszny 🙂
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja. Na pewno skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńUwielbiam białą czekoladę! :) Koniecznie muszę przygotować ten blok!
OdpowiedzUsuńJakie pysznosci!
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda! Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! 😍
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa, chętnie sobie przypomnę :)
OdpowiedzUsuńwygląda pycha!
OdpowiedzUsuńPyszny. Dziękuję za impuls, bo dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam bloku. Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń