sobota, 29 kwietnia 2023

biały blok czekoladowy

 

...biały blok czekoladowy to pyszny, słodki i szybki do zrobienia deser. Ja do swojego dodałam herbatniki, ryż preparowany i kolorowe groszki czekoladowe, ale można dodać co nam się podoba np. orzechy, pistacje , rodzynki. Można także zrobić w wersji ciemniej z dodatkiem 2-3 łyżek kakao...




200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
400g pełnego mleka w proszku
50g herbatników
10g ryżu preparowanego
kolorowe groszki czekoladowe





Masło, mleko i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby trochę przestygła.

Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak żeby nie było grudek. Następnie dodajemy połamane na mniejsze kawałki herbatniki, ryż preparowany i kulki czekoladowe.

Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki  i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki


18 komentarzy:

  1. Jak za czasów mojego dzieciństwa:)
    To był rarytas, na który się czekało a smak pamiętam do dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biały blok czekoladowy też wygląda pysznie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Very rich and I bet it's yummy too.

    OdpowiedzUsuń
  4. w takim "kolorze" bloku czekoladowego nie robiłam ale wyglada obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... zjadłabym :) a z tymi kolorowymi groszkami wyglada świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki blok czekoladowy musi być pyszny 🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna propozycja. Na pewno skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam białą czekoladę! :) Koniecznie muszę przygotować ten blok!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ wspaniale wygląda! Aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaki dzieciństwa, chętnie sobie przypomnę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny. Dziękuję za impuls, bo dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie robiłam bloku. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń