wtorek, 16 maja 2023

torcik caffe latte

 

...bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku torcik Caffe latte. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki i mleko w proszku. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed przekładaniem tortu kremem...





 

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe

poncz do nasączenia:
40-50ml wódki
1 szkl (250ml) wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru

krem:
600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
4 łyżki cappuccino w proszku
3 łyżki mleka w proszku
4-5 łyżek cukru pudru
200g serka kremowego
 
kakao do posypania
połowa tabliczki gorzkiej startej czekolady





Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i proszek budyniowy należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
 
Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier. Dzielimy na połowę i do jednej dodajemy cappuccino a do drugiej mleko w proszku.

Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki...




15 komentarzy:

  1. Wow! Wygląda obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sam tytuł przepisu gwarantował pyszności i nie pomyliłam się, tort jest obłędny!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę mi podpowiedziec o jaki dokladnie chodzi serek kremowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki zwykły kanapkowy Turek czy mój smak. Ale może też być mascarpone

      Usuń
  4. Twój przepis na torcik Caffe Latte wydaje się smakowity i łatwy do zrobienia - tym bardziej kusi, by wypróbować go przy najbliższej okazji. Masa śmietanowa z cappuccino i mlekiem w proszku brzmi kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Such a beautiful and tempting layered cake!

    OdpowiedzUsuń
  6. O wow! po prostu mniam, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :) Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, lubię kawowe desery. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się ten torcik podoba. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały deser! Wygląda wręcz bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być przepyszne! Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i desery o smaku kawy :)

    OdpowiedzUsuń