...bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku torcik Caffe latte. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki i mleko w proszku. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed przekładaniem tortu kremem...
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
poncz do nasączenia:
40-50ml wódki
1 szkl (250ml) wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
krem:
600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
4 łyżki cappuccino w proszku
3 łyżki mleka w proszku
4-5 łyżek cukru pudru
200g serka kremowego
kakao do posypania
połowa tabliczki gorzkiej startej czekolady
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i proszek budyniowy należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier. Dzielimy na połowę i do jednej dodajemy cappuccino a do drugiej mleko w proszku.
Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki...
Wow! Wygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ^_^
OdpowiedzUsuńObłędny tort!
OdpowiedzUsuńJuż sam tytuł przepisu gwarantował pyszności i nie pomyliłam się, tort jest obłędny!!!
OdpowiedzUsuńproszę mi podpowiedziec o jaki dokladnie chodzi serek kremowy?
OdpowiedzUsuńTaki zwykły kanapkowy Turek czy mój smak. Ale może też być mascarpone
UsuńTwój przepis na torcik Caffe Latte wydaje się smakowity i łatwy do zrobienia - tym bardziej kusi, by wypróbować go przy najbliższej okazji. Masa śmietanowa z cappuccino i mlekiem w proszku brzmi kusząco. :)
OdpowiedzUsuńSuch a beautiful and tempting layered cake!
OdpowiedzUsuńO wow! po prostu mniam, mniam <3
OdpowiedzUsuńMniam :) Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, lubię kawowe desery. ;)
OdpowiedzUsuńObłędny torcik!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten torcik podoba. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser! Wygląda wręcz bajecznie
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne! Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i desery o smaku kawy :)
OdpowiedzUsuń