środa, 31 maja 2023

truskawkowa kostka straciatella


 ...sezon truskawkowy rozpoczęty to i ciasto z galaretką i truskawkami musi być. Oprócz klasyku biszkoptu z truskawkami, bitą śmietaną i galaretka proponuje to ciasto z dodatkiem serków homogenizowanych straciatella jest na prawdę smaczne. Ciasto z kremem z serków i śmietanki doskonale nadaje się do transportu...



 

 

ciasto
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki oleju
3 łyżki zimnej wody

masa
4 serki homogenizowane straciatella
400 ml śmietanki 30% lub 36%
1 galaretka cytrynowa
1 szkl. wrzątku

dodatkowo
truskawki
galaretka truskawkowa rozrobiona w 2 szkl wrzątku




Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Miksując na niskich obrotach dodajemy do ciasta.

Ciasto przelewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.

Przestudzony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę.

Przygotowaną masę od razu wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejąca truskawkową galaretką

16 komentarzy:

  1. Super :) na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. The layered cake looks not only beautiful also very yummy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna i niezwykle smakowita 😍
    Każda warstwa musi bajecznie rozpieszczać zmysły 🥰

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z dodatkiem czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż się rozmarzyłam takie dobrocie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i efektownie.

    OdpowiedzUsuń
  7. looks so delicious...! the strawberry straciatella cube looks very rich..

    women’s jewelry

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bajecznie, a do tego jest takie szybkie do zrobienia - koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe! W sezonie ciasto z truskawkami i galaretką jest obowiązkowe :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Znowu pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie połączenia smaków!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciasto. Bardzo lubię ciasta biszkoptowe z owocami. Widać, że dużo energii i pracy włożyłaś, aby zrobić takie wspaniałe ciasto i za to Cię cenię i szanuję 👍😍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serca 🤗💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń