...mięciutkie i puszyste drożdżówki z truskawkami takie właśnie wychodzą tego samego dnia najlepsze ale z tego przepisu na drugi dzień są równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi 24 bułeczki...
ciasto:
1kg maki tortowej
2 jajka
2 żółtka
100g masła
1 szkl mleka
1 szkl cieplej wody
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
100g drożdży
3 łyżeczki cukru z wanilią
nadzienie:
truskawki
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotować nadzienie: wymieszać truskawki z cukrem i mąką ziemniaczaną. Duże truskawki można pokroić.
do posmarowania:
żółtko + łyżka wody
Ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić dołek pośrodku ,wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawaić na około 10-15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i zagnieść porządnie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie formować bułeczki. Na środek nakładać truskawki i zlepić dokładnie. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik to 180stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.
1 szklanka ciepłej wody w którym momencie dodać?
OdpowiedzUsuńWodę dodajemy kiedy drożdże zaczną rosnąć z resztą skladnikow
UsuńLooks so tasty and delicious, This post is surely making me hungry. :)
OdpowiedzUsuńwomen’s jewelry
online shopping in Canada
Ale świetne drożdżóweczki :)
OdpowiedzUsuńPo prostu piękne
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają te drożdżówki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ! :D
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżowe bułeczki!
OdpowiedzUsuńile nadzienia! mniam!
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżówki :) na jednej na pewno trudno się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńrozpusta na 100%:)
OdpowiedzUsuńZapachniały mi pięknie te drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńPiękne drożdżówki. Jak juz robić to robić. Nie ma się co rozdrabniać :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńThose sweet buns look excellent!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe niebo dla zmysłów 🥰🥰
Przepysznie prezentują się twoje drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Z truskawkami nie jadłam. Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Chce się piec.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńwhat a nice flavour combination,
OdpowiedzUsuńNo to jest drożdżówka! Truskawek na bogato!
OdpowiedzUsuńPyszności!!! Mniamm...
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentują. :)
OdpowiedzUsuń😋👍
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z truskawkami według Twojego przepisu wydają się przepyszne i wyjątkowo puszyste. Szczegółowy opis krok po kroku sprawia, że nawet początkujący w kuchni mogą je przygotować. Wspaniale, że są równie smaczne nawet na drugi dzień - nic tylko zabierać się do roboty.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń