poniedziałek, 12 czerwca 2023

drożdżówki z truskawkami

 

...mięciutkie i puszyste drożdżówki z truskawkami takie właśnie wychodzą tego samego dnia najlepsze ale z tego przepisu na drugi dzień są równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi 24 bułeczki...




ciasto:
1kg maki tortowej
2 jajka
2 żółtka
100g masła
1 szkl mleka
1 szkl cieplej wody
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
100g drożdży
3 łyżeczki cukru z wanilią

nadzienie:
truskawki
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej



Przygotować nadzienie: wymieszać truskawki z cukrem i mąką ziemniaczaną. Duże truskawki można pokroić.

do posmarowania:
żółtko + łyżka wody

Ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić dołek pośrodku ,wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawaić na około 10-15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i zagnieść porządnie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.

Po tym czasie formować bułeczki. Na środek nakładać truskawki i zlepić dokładnie. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami na około 30 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik to 180stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.

26 komentarzy:

  1. 1 szklanka ciepłej wody w którym momencie dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę dodajemy kiedy drożdże zaczną rosnąć z resztą skladnikow

      Usuń
  2. Looks so tasty and delicious, This post is surely making me hungry. :)

    women’s jewelry
    online shopping in Canada

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne drożdżóweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają te drożdżówki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne drożdżówki :) na jednej na pewno trudno się zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapachniały mi pięknie te drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne drożdżówki. Jak juz robić to robić. Nie ma się co rozdrabniać :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie!
    Prawdziwe niebo dla zmysłów 🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie prezentują się twoje drożdżówki :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z truskawkami nie jadłam. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe. Chce się piec.

    OdpowiedzUsuń
  12. what a nice flavour combination,

    OdpowiedzUsuń
  13. No to jest drożdżówka! Truskawek na bogato!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie się prezentują. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Drożdżówki z truskawkami według Twojego przepisu wydają się przepyszne i wyjątkowo puszyste. Szczegółowy opis krok po kroku sprawia, że nawet początkujący w kuchni mogą je przygotować. Wspaniale, że są równie smaczne nawet na drugi dzień - nic tylko zabierać się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  16. Cieszę się że smakowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń