poniedziałek, 3 lipca 2023

gołąbki

 

 
...bardzo lubię gołąbki, ostatnimi czasy często robiłam te leniwe bez zawijania ale i takie zwykłe tradycyjne z maminego przepisu robię. Ja do sosu dodaje swojski przecier pomidorowy, oczywiście można zastąpić go pomidorami z puszki, lub świeżymi najlepiej polnymi...
 
 
 
 
 
1,5kg mięsa wieprzowego
1 główka kapusty
100g ryżu
1 cebula
1 jajko
100g masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 słoik przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka lubczyku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
pieprz
papryka słodka
odrobina cukru do smaku





Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, jajko, pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę.

Gotowy farsz nakładamy na obgotowane liście kapusty. Zwijamy gołąbki i wkładamy do garnka, którego dno wykładamy pozostałymi liśćmi i zalewamy szklanką gorącej wody . Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy pastę pomidorową, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, sól, pieprz i cukier.

Gotujemy ok 1h na wolnym ogniu pod przykryciem. Gołąbki podajemy polane sosem.
 
 
 
 

20 komentarzy:

  1. Idealne i apetyczne gołąbki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gołąbki, najlepsze robiła moja Mama:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) mój tata był mistrzem gołąbków, mnie nigdy nie wychodzą tak dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają, zjadłabym z młodej kapusty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też dawno nie jadłam gołąbków, a uwielbiam je. Pięknie się prezentują na twoim talerzu. Danie warte zachodu. Pychotka. Dziękuję za przepis.

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają, jak Mamine... ech, wspomnienia...

    OdpowiedzUsuń
  7. Gołąbki palce lizać i jeszcze ten sosik...mniamm

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie, gołąbki kojarzą mi się z domowymi, rodzinnymi obiadami. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się prezentują. Bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks so flavourful and appetizing!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusisz, musze zrobić w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Gołąbki uwielbiam od najmłodszych lat. To moje ukochane smaki dzieciństwa, które nigdy mi się nie znudzą. Twoje prezentują się przepysznie! 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  13. Gołąbki lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam gołąbki i chętnie bym Ci je podkradła. Choć ostatnio często goszczą i u nas to jednak pysznego gołąbka nigdy nie odmówię. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam Cię serdecznie 🙋‍♂️

    Bardzo fantastyczny jest ten przepis na gołąbki. Wspaniałe wykonanie 👍🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko 🤗❤
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne ! Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń