...bardzo lubię gołąbki, ostatnimi czasy często robiłam te leniwe bez zawijania ale i takie zwykłe tradycyjne z maminego przepisu robię. Ja do sosu dodaje swojski przecier pomidorowy, oczywiście można zastąpić go pomidorami z puszki, lub świeżymi najlepiej polnymi...
1,5kg mięsa wieprzowego
1 główka kapusty
100g ryżu
1 cebula
1 jajko
100g masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 słoik przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka lubczyku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
pieprz
papryka słodka
odrobina cukru do smaku
Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, jajko, pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę.
Gotowy farsz nakładamy na obgotowane liście kapusty. Zwijamy gołąbki i wkładamy do garnka, którego dno wykładamy pozostałymi liśćmi i zalewamy szklanką gorącej wody . Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy pastę pomidorową, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, sól, pieprz i cukier.
Gotujemy ok 1h na wolnym ogniu pod przykryciem. Gołąbki podajemy polane sosem.
1 główka kapusty
100g ryżu
1 cebula
1 jajko
100g masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 słoik przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka lubczyku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
pieprz
papryka słodka
odrobina cukru do smaku
Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, jajko, pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę.
Gotowy farsz nakładamy na obgotowane liście kapusty. Zwijamy gołąbki i wkładamy do garnka, którego dno wykładamy pozostałymi liśćmi i zalewamy szklanką gorącej wody . Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy pastę pomidorową, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, sól, pieprz i cukier.
Gotujemy ok 1h na wolnym ogniu pod przykryciem. Gołąbki podajemy polane sosem.
Idealne i apetyczne gołąbki :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam gołąbki, najlepsze robiła moja Mama:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) mój tata był mistrzem gołąbków, mnie nigdy nie wychodzą tak dobre :)
OdpowiedzUsuńO jak dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają, zjadłabym z młodej kapusty!
OdpowiedzUsuńJa też dawno nie jadłam gołąbków, a uwielbiam je. Pięknie się prezentują na twoim talerzu. Danie warte zachodu. Pychotka. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńKasia Dudziak
Wyglądają, jak Mamine... ech, wspomnienia...
OdpowiedzUsuńGołąbki palce lizać i jeszcze ten sosik...mniamm
OdpowiedzUsuńSmakowicie, gołąbki kojarzą mi się z domowymi, rodzinnymi obiadami. :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują. Bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńLooks so flavourful and appetizing!
OdpowiedzUsuńgołąbki są genialne:)
OdpowiedzUsuńKusisz, musze zrobić w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńGołąbki uwielbiam od najmłodszych lat. To moje ukochane smaki dzieciństwa, które nigdy mi się nie znudzą. Twoje prezentują się przepysznie! 🧡🧡
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie :)
OdpowiedzUsuńGołąbki lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki i chętnie bym Ci je podkradła. Choć ostatnio często goszczą i u nas to jednak pysznego gołąbka nigdy nie odmówię. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki!
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🙋♂️
OdpowiedzUsuńBardzo fantastyczny jest ten przepis na gołąbki. Wspaniałe wykonanie 👍🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko 🤗❤
Patryk
Pyszne ! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń