...bardzo smaczne ogóreczki na słodką nutę, w zeszłym roku poczęstowała mnie nimi koleżanka z pracy, w tym roku już jedną porcję zrobiłam i wrzucam przepis...
5kg ogórków
2 łyżki soli
zalewa:
3/4 kg cukru
2 szklanki octu octu
2-2,5 szklanki wody
przyprawy na jeden słoiczek:
15 rodzynek
5-8 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku przekrojony na pół
pół łyżeczki gorczycy
1-2 baldaszki kwiatu kopru
umyte Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki; solimy i odstawiamy na około 2 godziny
składniki zalewy zagotowujemy
do słoiczków wkładamy przyprawy i dość ciasno układamy ogórki; zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Wow! Ależ pyszne ogóreczki:)
OdpowiedzUsuńTakie domowe ogórki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNa pewno fajnie smakują :) mnie zadziwiła nazwa :)
OdpowiedzUsuńCzy wody,aby napewno szklanki nie litry??
OdpowiedzUsuńTak szklanki
UsuńI 2szklanki octu na 2-2,5szkl wody to nie za dużo octu?
UsuńNie, nie za duzo
UsuńFajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja marynowania ogórków. Świetny dodatek do surówki lub kanapek 👍🙂🥒
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 😘🧡
Patryk
Oryginalne. Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńWhat an interesting pickle, with an interesting name. I love the addition of raisins.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja 😀 Za ogórkami z octem nie przepadam, ale te wyglądają smakowicie 😃
OdpowiedzUsuńJuż widzę, że by mi posmakowały.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się przepis a że takich ogórków nie jadłam, to oczywiście muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pychota! Używam do surówek, burgerów, na kanapkę!
OdpowiedzUsuńDużo o nich słyszłam,ale nie robiłam. Widać, ze pyszne wyszły, uściski<3
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Czekam na przyszły sezon.
OdpowiedzUsuń