piątek, 28 lipca 2023

ogórki watykańskie

 

...bardzo smaczne ogóreczki na słodką nutę, w zeszłym roku poczęstowała mnie nimi koleżanka z pracy, w tym roku już jedną porcję zrobiłam i wrzucam przepis...




 

5kg ogórków
2 łyżki soli

zalewa:
3/4 kg  cukru
2 szklanki octu octu
2-2,5 szklanki wody

przyprawy na jeden słoiczek:
15 rodzynek
5-8 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku przekrojony na pół
pół łyżeczki gorczycy
1-2 baldaszki kwiatu kopru




umyte Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki; solimy i odstawiamy na około 2 godziny

składniki zalewy zagotowujemy

do słoiczków wkładamy przyprawy i dość ciasno układamy ogórki; zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.




18 komentarzy:

  1. Takie domowe ogórki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno fajnie smakują :) mnie zadziwiła nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wody,aby napewno szklanki nie litry??

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa propozycja marynowania ogórków. Świetny dodatek do surówki lub kanapek 👍🙂🥒

    Pozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 😘🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Oryginalne. Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. What an interesting pickle, with an interesting name. I love the addition of raisins.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja 😀 Za ogórkami z octem nie przepadam, ale te wyglądają smakowicie 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. Już widzę, że by mi posmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się przepis a że takich ogórków nie jadłam, to oczywiście muszę spróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychota! Używam do surówek, burgerów, na kanapkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dużo o nich słyszłam,ale nie robiłam. Widać, ze pyszne wyszły, uściski<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pysznie. Czekam na przyszły sezon.

    OdpowiedzUsuń