środa, 27 grudnia 2023

ekspresowy piernik


...błyskawiczny do zrobienia piernik a raczej ciasto piernikowe takie na ostatnią chwilkę. Jak sama nazwa wskazuje robi się je ekspresowo w zasadzie nie trzeba nawet używać miksera...




ciasto:

100g masła (pół kostki)
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki kakao
przyprawa do piernika
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
2 łyżki powideł śliwkowych
0,5 szkl mleka
4 łyżki miodu

polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej
2 łyżki masła

słoik powideł śliwkowych




w garnku roztapiamy masło, miód, cukier, kakao oraz przyprawę korzenną. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie dodajemy jajka, mleko i 2 łyżki powideł

Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z soda i miksujemy chwilkę tylko do połączenia składników. Ja mieszam łyżką.

Keksówkę o dugości 30 cm wykładamy papierem do pieczenie, wylewamy ciasto i pieczemy w 170st około 40 minut do suchego patyczka.

Upieczony piernik zostawiamy do przestygnięcia, Przekrawamy na trzy części smarujemy powidłami i polewamy roztopioną czekolada z masłem. Dowolnie dekorujemy



17 komentarzy:

  1. ile łyzeczki przyprawia do piernika?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja daję 2-3 ale to w zależności jak kto lubi

      Usuń
  2. Faktycznie ekspresowy:) idealny przepis na szybkie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że widzę nowy wpis:)
    Zaglądałam systematycznie i czekałam :)
    Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  4. I czasem takie przepisy są bardzo w cenie. Zapiszę sobie na przyszłość 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś Izuniu! I to z dobrym ciastem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, takie szybkie często są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie przepisy lubię najbardziej :) piernik wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ekspresowe przepisy lubię najbardziej :) Dziękuję za przepis! Wszystkiego najlepszego na ten nadchodzący Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam smak i zapach piernika.
    Twój prezentuje się przepysznie 😍
    Szczęśliwego Nowego Roku! 💖🤗

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny, piękny w przekroju. Na bank pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę przyznać, że ten piernik prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ktoś z Was go już zrobił? Ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też w tym roku wybrałam piernik bez dojrzewania ciasta

    OdpowiedzUsuń