...bardzo smaczny jabłecznik z maślanym ciastem, z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, szybko się go robi i wybornie smakuje. Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm. Przepis z bloga "Dolce vita in my kitchen"
ciasto:
300 g mąki
200 g margaryny lub masla
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko
nadzienie:
6- 7 jabłek
30 g masła
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
lukier:
125 g cukru pudru
1 łyżeczka śmietany
Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch; rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki.
Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto.
Cukier puder i śmietanę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem.
Zaglądałam do Ciebie systematycznie:)
OdpowiedzUsuńJest nowy przepis i to na całkiem inny jabłecznik a samo kruche ciasto można wykorzystać na spód do innych ciast.
Pozdrawiam cieplutko:)
Bardzo ciekawy przepis na jabłecznik, muszę kiedyś go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWidziałam już to cudo na Smakerze. Bajeczny jabłecznik 🧡.
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć :)
Pysznie, uwielbiam jabłeczniki. :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda cudownie :) smakuje też na pewno bosko :)
OdpowiedzUsuńCudeńko. Jadłam wczoraj podobną bez lukru. Idealne do kawy 💗
OdpowiedzUsuńThe cake looks pretty and very tempting.
OdpowiedzUsuńRozpusta na 102! Ale z drugiej strony przy ponurej jesieni coś się od życia należy 😀
OdpowiedzUsuńWyglada przesmacznie <3
OdpowiedzUsuńJabłecznik to klasyka jesieni! Z lukrem musi być pyszny
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda smakowicie! I jeszcze ten lukier śmietanowy - nigdy takiego nie robiłam, więc trzeba spróbować :-)
OdpowiedzUsuńNa sam widok leci ślinka. Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńO tej porze roku ciasta z jabłkami najlepiej smakują 😋 Twoja szarlotka smakowicie wygląda 😍
OdpowiedzUsuńCudowny jabłecznik!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z jabłkami, czy to szarlotka, czy sernik z jabłkami, czy to jabłecznik. Robiłem już szarlotkę i American Apple Pie, a mam jeszcze zamiar wypróbować Apfelstrudel - to coś, czego jeszcze nie robiłem i stanowi jedną z wielu ciast na liście do wykonania. Interesuje się zawodowo kuchnią krajów niemieckojęzycznych i z wielu wyrobów cukierniczych słynie kuchnia niemiecka, szczególnie z ciast na bazie jabłek (Apfelkuchen).
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda wybornie 👍😋🥧
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 😘🥰💖
Patryk
Prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńThe cake appears lovely and extremely delicious.
OdpowiedzUsuńThis pie sounds wonderful and so easy to make!
OdpowiedzUsuńHej Izuniu, czyś nie chora, Myszko? W każdym razie buziaki :-)
OdpowiedzUsuńCiesze sie , ze przepis Ci sie spodobal i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń