wtorek, 14 listopada 2023

Niemiecki jabłecznik z lukrem

 

...bardzo smaczny jabłecznik z maślanym ciastem, z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, szybko się go robi i wybornie smakuje. Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm. Przepis z bloga "Dolce vita in my kitchen"

 

 

 

ciasto:
300 g mąki
200 g margaryny lub masla
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko

nadzienie:
6- 7 jabłek
30 g masła
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu

lukier:
125 g cukru pudru
1 łyżeczka śmietany




Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.

Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały.

W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch; rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki.

Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto.

Cukier puder i śmietanę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem. 

21 komentarzy:

  1. Zaglądałam do Ciebie systematycznie:)
    Jest nowy przepis i to na całkiem inny jabłecznik a samo kruche ciasto można wykorzystać na spód do innych ciast.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis na jabłecznik, muszę kiedyś go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już to cudo na Smakerze. Bajeczny jabłecznik 🧡.
    Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, uwielbiam jabłeczniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda cudownie :) smakuje też na pewno bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudeńko. Jadłam wczoraj podobną bez lukru. Idealne do kawy 💗

    OdpowiedzUsuń
  7. The cake looks pretty and very tempting.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozpusta na 102! Ale z drugiej strony przy ponurej jesieni coś się od życia należy 😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłecznik to klasyka jesieni! Z lukrem musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to wygląda smakowicie! I jeszcze ten lukier śmietanowy - nigdy takiego nie robiłam, więc trzeba spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na sam widok leci ślinka. Pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  12. O tej porze roku ciasta z jabłkami najlepiej smakują 😋 Twoja szarlotka smakowicie wygląda 😍

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię ciasta z jabłkami, czy to szarlotka, czy sernik z jabłkami, czy to jabłecznik. Robiłem już szarlotkę i American Apple Pie, a mam jeszcze zamiar wypróbować Apfelstrudel - to coś, czego jeszcze nie robiłem i stanowi jedną z wielu ciast na liście do wykonania. Interesuje się zawodowo kuchnią krajów niemieckojęzycznych i z wielu wyrobów cukierniczych słynie kuchnia niemiecka, szczególnie z ciast na bazie jabłek (Apfelkuchen).
    Twoje ciasto wygląda wybornie 👍😋🥧

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 😘🥰💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. The cake appears lovely and extremely delicious.

    OdpowiedzUsuń
  17. This pie sounds wonderful and so easy to make!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej Izuniu, czyś nie chora, Myszko? W każdym razie buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń