niedziela, 7 stycznia 2024

prosty i pyszny sernik z sera z wiaderka

 

...prosty do zrobienia i pyszny serniczek przygotowany z sera wiaderkowego. Przepis na dużą blachę 25x36cm. Sernik robi się bardzo szybko no i bardzo szybko też znika. Zamiast ciasta spód można wyłożyć herbatnikami..

 

 

 

ciasto:
1,5 szklanki mąki
150g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany

 masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
150g miękkiego masła
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
7 białek (dwa białka są od ciasta)
sok z cytryny


 

Składniki na ciasto połączyć i wyłożyć na blaszkę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto trochę ciężko się wykłada ale jest smaczne. Ja po prostu wylepiam nim blachę.
 

żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodajemy miękkie masło i nadal ucieramy.

Następnie dodajemy ser. Na koniec mleko chwilę miksujemy aż produkty się połączą; wyciskamy sok z cytryny.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy już łyżką. Masę serową wykładamy na blachę wyłożoną ciastem.

Sernik pieczemy około 50-60 minut w temp. 170-180st. Po upieczeniu nie wyciągamy sernika z piekarnika Sernik stygnie w lekko uchylonym piekarniku

15 komentarzy:

  1. Pyszny serniczek 🧡 Mój ulubiony towarzysz do kawy 🥰

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha serniczek, wygląda bardzo zachęcająco ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Po świętach czuję się najedzona do dzisiaj, ale na kawałek serniczka bym się mogła skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Pozdrawiam w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przekombinowany i dlatego najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Częstuję się kawałeczkiem ☕❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki serniczek jest najlepszy 😃 Łatwy do zrobienia i rewelacyjnie smakuje 😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatio przez różne gatunki seró twarogowych sernik nie jest taki prosty do zrobienie. Twój wyszedł super .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, to prawda. Większość serów z wiaderka wypadałoby odsączyć przed pieczeniem i nagle z 1 kg robi nam się 700 g... Długo szukałam dobrego sera gotowego i jak na razie moim zdecydowanym faworytem jest twarożek kanapkowo-sernikowy "Mój Ulubiony" z Wielunia. Jest najbliższy konsystencją i smakiem do zmielonego twarogu i wreszcie skończył mi się problem z sernikiem podchodzącym wodą. Polecam! :)

      Usuń
  9. Wspaniały :) na taki serniczek nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. A kiedy dodajemy budyń i mąkę,nie napisane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No rzeczywiście przeoczyłam. Mąkę i budyń dodajemy po serze. Pozdrawiam

      Usuń