...danie szybkie i smaczne. Pyszne pulpeciki w sosie pomidorowo-pomarańczowym, smakują równie dobrze tego samego dnia jak i następnego. Ten sos smakuje również dobrze z podsmażonym na patelni kurczakiem. Polecam obie wersje...
pulpety:
40dag mielonego mięsa
jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
nieduża cebula
sól, pieprz
sos:
1 cebula
1 czerwona papryka pocięta w paski
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cayenne
2 łyżeczki pasty pomidorowej
1 łyżka oregano
2 łyżeczki cukru
2 pomarańcze ze skórką pokrojone na ósemki
Sól, pieprz
cebule pokroić w drobną kosteczką i lekko zeszklić na końcu dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wyrobić z jajem, cebulą, sola i pieprzem; w razie potrzeby dodać bułkę tartą.
Z masy uformować nieduże pulpety i obsmażyć.
Na tłuszcz po smażeniu pulpetów dajemy pokrojoną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę i smażmy około 5 minut mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, cayenne, pomidory z puszki, pastę pomidorową i oregano. Gotujemy kolejne 5 minut.
Wkładamy pulpety, obkładamy go cząstkami umytej i pokrojonej pomarańczy. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut
Wspaniale połączenie smaków 🧡 Danie wygląda obłędnie smacznie 😍
OdpowiedzUsuńPyszności! Już po opisie i fotce czuję ten niezwykły aromat i smak:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne danie 🙂♥️
OdpowiedzUsuńPyszności :) sosik pomidorowo-pomarańczowy bardzo mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńI've had chicken dishes with orange, but not beef, I don't think. I'm interested!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, o takim sosie z dodatkiem pomarańczy chyba jeszcze nie słyszałam :D
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja. Kiedyś dawno temu,a nawet bardzo temu także dodałam sok z pomarańczy do sosu pomidorowego.
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie smacznie
OdpowiedzUsuńMnie nie przyszłoby do głowy, aby dodać pomarańcze :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sos, z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń