...idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. Sernik z zimno z borówkową żelką. Śmietanka w serniku nie jest konieczna można ją pominąć. Sery w wiaderku są różna i cukru tez najlepiej dodać sobie do smaku...
ciasteczkowy spód:
100g herbatników
60g masła
łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
1 kg twarogu wiaderkowego
3/4 szkl drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250ml śmietanki 30%
100g miękkiego masła
3 czubate łyżki żelatyny
mleko
szklanka borówek
galaretka
Ciastka pokruszyć, dodać, cynamon i roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać zimnym mlekiem tak tylko aby przykryło proszek. Kiedy napęcznieje LEKKO PODGRZAĆ!! (to ważne żeby nie zagotować) cały czas mieszając aby nie było grudek.
Ser przełożyć do miski, dodać miękkie masło, cukry i zmiksować, Następnie dodać ubitą śmietankę i delikatnie wmieszać. w kolejnym kroku dodajemy żelatynę cały czas mieszkając, by nie zrobiły się grudki.
Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, Borówki zmiksować w blenderze. Kiedy galaretka nieco przestygnie dodać do niej zmiksowane borówki, i wylać na tężejący sernik, Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz