sobota, 27 grudnia 2025

piernik z śmietankową pianką


 ,,,smaczny piernik z śmietankowa pianką w sam raz n święta. Jak już wiele razy pisałam ja pierników nie lubię ale zawsze co roku staram się jakiś zrobić. W tym roku wybór padł na piernik z śmietankowa pianką. Blachę miałam 24x24cm.

 

 

 

Składniki na ciasto
125 g masła
115 g cukru
3 jajka
3/4 szkl miodu
5 łyżek śmietany 18%
1,5 szkl mąki pszennej
3 łyżki kakao
2-3 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

słoik powideł śliwkowych

Składniki na piankę
500 ml śmietanki 30%
2 galaretki (najlepiej przezroczysta lub cytrynowa)
500 ml wrzątku

Polewa czekoladowa
75 ml śmietany
25 g masła
20 g kakao
30 g cukru
1 łyżka żelatyny



Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając. Cienkim strumieniem wlewamy miód i dodajemy śmietanę, cały czas miksując. Wymieszać razem ze sobą mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać  do mieszanki z masłem i miodem, miksując na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, delikatnie mieszając. Piernik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (24x24cm) Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C przez ok. 45 minut.

Przestudzony piernik przekroić na pół i posmarować powidłami.

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia ale aby nie stężała. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy chłodną galaretkę. Masę przelewamy na ciasto i przekładamy do lodówki do stężenia.

Śmietanę, masło, kakao i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do czasu aż całość się rozpuści i powstanie gładka polewa. Żelatynę zalać niewielką zimną wodą tak aby przykryła proszek. Kiedy napęcznieje dodać do ciepłej polewy. Szybko i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać na stężałą piankę. Dowolnie udekorować...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz