wtorek, 9 czerwca 2009

ciasto z truskawkami....

 

 

....miałam chęć na ciacho truskawkowe, było w planie na maślance... ups tylko maślanki nie miałam a nie chciało mi się wychodzić nigdzie.. poszperałam i znalazłam ten przepis jest pycha wilgotne i ta kruszonka..:)

 




cytuję za Asiejką:


20 dag masła
16 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki pszennej
1 torebka budyniu śmietankowego
2 łyżki śmietany ( w oryginalnym przepisie nie bylo)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 dag truskawek

kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru pudru


masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, całość posypać kruszonką (masło drobno pokroić, rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem). piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.

10 komentarzy:

  1. pysznie wyglada :)

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ja od wczoraj tez mam wielką ochote na ciasto z truskawkami ;)
    Zdjecia wygladają bajecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co zrobic z budyniem? bo o nim nic nie wspomnialas

    OdpowiedzUsuń
  4. no racja... zaraz uzupełnię. A budyń wsypujemy wymieszany razem z mąką:)...

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszedł mi placek masakra :(

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis,wypróbuję go jutro.

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam - jest pyszny! co prawda zapomniałam o soli, ale to raczej nie zmieniło smaku. do kruszonki dałam więcej margaryny niż w przepisie. polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cieszę się że smakował.....:):) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bardzo pyszne, ale tylko jak jest świeżo podane bo potem nasiąka od owoców i już mi tak nie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis jest podobny do mojego rodzinnego na ciasto z owocami i wierzę, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń