niedziela, 16 stycznia 2011

kruche mini babeczki

...zrobione na ostatnią chwilę. W środku masa makowa (pozostałości po makowcu) z wierzchu krem budyniowy i posypane cukrem różanym.... z podanych składników wyszło 48 mini babeczek (4cm) i 2 tarteletki. Przepis na kruche babeczki nawet nie wiem skąd mam kiedyś zapisałam na kartce, ale zdaje się że od kogoś z forum...





2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3
łyżki kakao)
200 g chłodnego masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka


Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.

krem:3 żółtka
0,5 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1 i 1/2 łyżeczki mąki
aromat waniliowy
1 masło


żółtka utrzeć z cukrem (cukier nie musi się do końca rozpuścić). mąkę rozrobić z mlekiem(wziąć trochę mleka z tej jednej szklanki), resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Zdając z ognia i dodać żółtka z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, nie dopuszczając do zagotowania. podgrzewać ok 10 min. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki.

20 komentarzy:

  1. Urocze babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno nie robilam, ani tez nie jadlam zadnych babeczek. Pieknie wygladaja oj chetnie skosztowalabym kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie! Musze choć jedną porwać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie słodziaki małe :) Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale slicznosci! :) Piekne zdjecie Izenko! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie one śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne są!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie te bułeczki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. joanna_kuchareczkaw19 stycznia 2011 00:36

    Śliczne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję Wam za miłe komentarze....;):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Iza prezentują się przeuroczo :) Czy w trakcie pieczenia nie "zjeżdżają" z foremek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewo dziękuje.... nie nie "zjeżdżają" ale piekarnik koniecznie musi mieć 200 lub więcej. teraz właśnie wiem że dlatego iż miałam mniejsza temp "rozlazły" mi się ciasteczka które kiedyś piekłam z m&m

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale piękne babeczki, aż ślinka cieknie, super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  14. rewelacyjne! uwielbiam takie małe cudeńka... też muszę sobie sprawić takie małe foremki...

    OdpowiedzUsuń
  15. majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com27 stycznia 2011 10:26

    Przesliczne! I musza byc niezwykle samkowite. Ale ja mialabym chyba problem, zeby zjesc takie slicznosci :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wyglądają. Czym są posypane?

    OdpowiedzUsuń
  17. Joanno...dziękuję a posypane są cukrem różanym nad zdjęciem w opisie jest podlinkowany jak go zrobić :)

    Majka...dziekuje bardzo ;)

    Myniolinka...ja dlugo szukałam ich w sklepie stacjonarym bo w necie wysyłka była dwa razy droższa niz sam komplet foremek ;)

    Kasiu...dziekuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. ile wychodzi babeczek

    OdpowiedzUsuń
  19. Sonia...takich malutkich 4cm średnicy ok 50 babeczek

    OdpowiedzUsuń