wtorek, 8 marca 2011

torcik truflowy...

DSCF156nn4ss

 ...przeglądając zdjęcia w "GP" natknęłam się na ten właśnie torcik...zbyt długo nie czekał na zrobienie jest przepysznyyyy mega mega czekoladowy. Jedyną zmianą jaką dokonałam to zamiast spirytusu dodałam wódkę... ; )


 

ciasto:
7 jajek
25 dkg cukru pudru
7,5 dkg dobrego kakao

krem:
20 dkg dobrej gorzkiej czekolady
1/4 kostki masła
35 ml spirytusu
50 ml rumu
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 ml śmietanki kremówki

 

żółtka ubić z cukrem pudrem na krem , stopniowo dodając kakao, dodać ubite na sztywna pianę białka. Przelać do formy (22cm) wyłożonej pergaminem i piec 45-55min w 180 stopniach. Ciasto w piecu bardzo urośnie a potem opadnie ale proszę się nie martwić, tak mam być . 

Czekoladę stopić na parze, dodając kolejno masło, śmietankę, i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać oba alkohole i dodać skórkę pomarańczową. Wystudzić, co jakiś czas mieszając czekać aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Na początku masa jest bardzo płynna ale na 100% zgęstnieje po dłuższym czasie. Ja po ostygnięciu wstawiłam do lodówki i co jakiś czas mieszałam po około godzinie masa była gotowa do przełożenia ciasta.

Ciasto ostrożnie (bo jest bardzo delikatne, takie trochę sufletowe) przekroić na 2 krążki. Przełożyć 2/3 kremu a resztą oblać torcik. Odstawić do lodówki, najlepszy na drugi dzień takie zimne, prosto z lodówki.

DSCF1579 (600x450)DSCF1608 (600x450)

 

 

 

 

 

20 komentarzy:

  1. Flusso...ojj tak mega czekoladowo

    Emmo..;) zgadza się czyli w sam raz dla mnie;)

    Atinko...dziękuję..;)za miłe słowa

    Majanko zrób jak najbardziej polecam...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, wow...
    Sorry, ale żaden inny komentarz nie przychodzi mi do głowy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnyyyyyyy torcik, aż czuję się głodna, mam takiego smaka na tą pyszność !:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekko...dziękuję

    Justynko polecam do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodziutkie Okazje10 marca 2011 16:49

    O Matko, co za pyszność...Piękne wygląda, i chętnie zjadłabym kawałek tego tortu,mniam...

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo efektowny i elegancki ten Twój torcik:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Iza, jak on pysznie wygląda, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowicie mocno czekoladowy achhh:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Emmo, Grażynko, Mary, Ilko...dzięki wielkie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny! Przepysznie wygląda! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się mega apetycznie! piękne fotki !

    OdpowiedzUsuń
  12. Dagmaro..;) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis zapisuję, wygląda obłędnie. Kusi mnie bardzo zwłaszcza ta masa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewo zapisuj polecam cały jest obłędnie pyszny...;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudny! A jak musi smakować :-) Uwielbiam wszystko co jest z czekoladą ;-)
    Pozdrawiam gorąco
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  16. czy w tym nie ma mąki?

    OdpowiedzUsuń
  17. czy ta masa kremowa nawet po wyjęciu tortu z lodówki wciąż się trzyma? jest gęsta i nie rozpływa się?

    OdpowiedzUsuń
  18. Justyś...tak jest gęsta i nie rozpływa się

    OdpowiedzUsuń