...przeglądając zdjęcia w "GP" natknęłam się na ten właśnie torcik...zbyt długo nie czekał na zrobienie jest przepysznyyyy mega mega czekoladowy. Jedyną zmianą jaką dokonałam to zamiast spirytusu dodałam wódkę...
ciasto:
7 jajek
25 dkg cukru pudru
7,5 dkg dobrego kakao
krem:
20 dkg dobrej gorzkiej czekolady
1/4 kostki masła
35 ml spirytusu
50 ml rumu
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 ml śmietanki kremówki
żółtka ubić z cukrem pudrem na krem , stopniowo dodając kakao, dodać ubite na sztywna pianę białka. Przelać do formy (22cm) wyłożonej pergaminem i piec 45-55min w 180 stopniach. Ciasto w piecu bardzo urośnie a potem opadnie ale proszę się nie martwić, tak mam być .
Czekoladę stopić na parze, dodając kolejno masło, śmietankę, i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać oba alkohole i dodać skórkę pomarańczową. Wystudzić, co jakiś czas mieszając czekać aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Na początku masa jest bardzo płynna ale na 100% zgęstnieje po dłuższym czasie. Ja po ostygnięciu wstawiłam do lodówki i co jakiś czas mieszałam po około godzinie masa była gotowa do przełożenia ciasta.
Ciasto ostrożnie (bo jest bardzo delikatne, takie trochę sufletowe) przekroić na 2 krążki. Przełożyć 2/3 kremu a resztą oblać torcik. Odstawić do lodówki, najlepszy na drugi dzień takie zimne, prosto z lodówki.
Flusso...ojj tak mega czekoladowo
OdpowiedzUsuńEmmo..;) zgadza się czyli w sam raz dla mnie;)
Atinko...dziękuję..;)za miłe słowa
Majanko zrób jak najbardziej polecam...;)
O, wow...
OdpowiedzUsuńSorry, ale żaden inny komentarz nie przychodzi mi do głowy...
Cudnyyyyyyy torcik, aż czuję się głodna, mam takiego smaka na tą pyszność !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Lekko...dziękuję
OdpowiedzUsuńJustynko polecam do zrobienia;)
O Matko, co za pyszność...Piękne wygląda, i chętnie zjadłabym kawałek tego tortu,mniam...
OdpowiedzUsuńbardzo efektowny i elegancki ten Twój torcik:) mniam
OdpowiedzUsuńIza, jak on pysznie wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńniesamowicie mocno czekoladowy achhh:)
OdpowiedzUsuńEmmo, Grażynko, Mary, Ilko...dzięki wielkie;)
OdpowiedzUsuńPiękny! Przepysznie wygląda! :))
OdpowiedzUsuńAniu...dziekuję
OdpowiedzUsuńPrezentuje się mega apetycznie! piękne fotki !
OdpowiedzUsuńDagmaro..;) dziękuję
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję, wygląda obłędnie. Kusi mnie bardzo zwłaszcza ta masa.
OdpowiedzUsuńEwo zapisuj polecam cały jest obłędnie pyszny...;)
OdpowiedzUsuńCudny! A jak musi smakować :-) Uwielbiam wszystko co jest z czekoladą ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco
Asia
czy w tym nie ma mąki?
OdpowiedzUsuńIv...nie ma mąki
OdpowiedzUsuńczy ta masa kremowa nawet po wyjęciu tortu z lodówki wciąż się trzyma? jest gęsta i nie rozpływa się?
OdpowiedzUsuńJustyś...tak jest gęsta i nie rozpływa się
OdpowiedzUsuń