...przepis na ciasto leżał u mnie prawie rok i żałuję, że wcześniej nie zrobiłam tego ciasta jest pyszneee w przepisie z którego korzystałam krem był z połowy porcji ale jakoś mi się mało wydawało i zrobiłam z podwójnej porcji...
dodam jeszcze że dzieki temu iż nie było mnie praktycznie w weekend w domu został mi kawałek ciasta i dziś jest jeszcze smaczniejsze czyli po 3 dniach...
Placki:
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachę wymiar blachy: 35x25 cm Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.
ciasto biszkoptowe:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Z białek ubić pianę, dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijać. Na koniec wlać olej i zmiksować aż wszystko sie razem połączy. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.
Krem:
16 dag cukru
3/4 kostki masła
1l mleka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń). Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt i rozsmarować resztę kremu, na krem wyłożyć drugi placek. Ciasto owinąć i równomiernie obciążyć. Najlepiej zrobić dzień lub dwa wcześniej, a w dniu podania polać polewą...
polewa:
200 g białej czekolady
5-6 łyżek śmietany kremówki
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, dokładnie wymieszać
źródło: "Futerkowe przygody w kuchni"
ja robie to ciasto ad lat jest prosciutkie i najlepsze na 2-3 dzien, nadaje sie tez swietnie do mrozenia jest pozniej chyba jeszcze lepsze
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!!!!!!! Poproszę kawałek...:)
OdpowiedzUsuńMoja babcia takiego robi!jest cudowny! piękne zdjęcia i wygląda na prawdę pysznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle reprezentacyjnie!
OdpowiedzUsuńMary...częstuj się..;)
OdpowiedzUsuńGogonia...dokładnie najlepsze po kilku dniach
Judik...dziękuję..;)
Myniolinka... dzięki wygląda fajnie i jest na prawdę smaczne..;)
Pracochłonne! Ale widać, że pyszne :) Częstuję się.
OdpowiedzUsuńOlu...;) częstuj sie prosze
OdpowiedzUsuńIza kilka tygodni mnie nie było a tu takie u Ciebie pyszności. Królewiec znam, aż się boję policzyć ile to już lat funkcjonuje w mojej rodzinie(ulubione ciasto mojej mamy) :)
OdpowiedzUsuńEwo...:) właśnie zerkałam do Ciebie i się zastanawiałam gdzie się podziewasz. A ciasto u mnie w rodzinie również zagości na stałe...;)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńEhh.. jak ja dawno tego pysznego ciasta nie jadłam.. żałuję ;-( Poproszę kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Aniu...;) dziękuje
OdpowiedzUsuńEwo...częstuj się proszę...;)
piękny ,pyszny ..taki równiutki,ja to ukroic nigdy ciasta prosto nie umiem.u cibie jak z cukierni..
OdpowiedzUsuńBabcia zawsze robi dla mnie to ciacho bo wie,że wnusia je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia takze robi dla mnie to ciasto :) uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńKarolina...:))nic tylko pozazdrościć babci
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje...:))) prawda ze pyszne?
Natalia...dziekuję ;) ja też nie umiem ale to ciasto się kroi znakomicie ;)))
A jakie wymiary ma mieć blacha?
OdpowiedzUsuńTila...blacha duża 25x35cm
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Mam zatem pomysł na ciasto na weekend.
OdpowiedzUsuńMiód...mniam
pychotka, palce lizać, raz w m-c robię.
OdpowiedzUsuńUlubione Ciasto mojej Mamy. Szukałam od dawna idealnego przepisu żeby zrobić jej jak kiedyś i trafiłam. Wychodzi boski... dziękuję za przepis🥰😘 w rodzinie robi robote😉😉😁
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje. Pozdrawiam serdecznie
Usuń