środa, 27 lipca 2011

jagodzianki

 ...coś trzeba było zrobić z jagód, wybór padł na jagodzianki. Korzystałam z przepisu znalezionym na blogu "Smaki i aromaty". Przepis polecam bo bułeczki są wyśmienite! Z podanych składników wychodzi około 26 bułeczek..;):)




ciasto:
1kg maki tortowej
1 jajko
2 żółtka
100g masła
1 szkl mleka
1 szkl cieplej wody
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
4 płaskie łyżeczki drożdży instant
3 łyżeczki cukru z wanilią

nadzienie:
ok 450g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilia
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem, maką i cukrem z wanilią.

do posmarowania:
żółtko + łyżka wody

Ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże suche, roztrzepane jajko z żółtkami, ciepłą wodę i wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrabiać ok 10-12 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki: nabierać łopatką ciasto (mniej więcej 2 łyżki) układać na stole, ręką rozpłaszczać na okrągłe placki.  Na środek nakładać po 1 łyżce nadzienia jagodowego i zlepić dokładnie podnosząc dwa przeciwlegle brzegi.  Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami blachy do napuszenia na ok. 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik to 190stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jagodzianki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.

20 komentarzy:

  1. Mhmh.. Jagodzianki? Moje wspomnienie dzieciństwa ;-DD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo...:) ja w dzieciństwie wolałam bułki z serem;) ale fakt w pamięci jednak jagodzianki zostały

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jagodzianki, takie rumiane, ulukrowane, śliczne! I aż 26. Jesteś pewna że potrzebujesz wszystkie? Daj połowę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Flusso...;) następnym razem z chęcią się podzielę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej jagodziance nie odmówiłabym...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No, no... wyglądają pięknie. Te ze sklepu się nie umywają nawet.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myniolinka, Domi...dziekuje:) za odwiedziny

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Oj jak dawno nie robiłam jagodzianek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. OO tak pycha! Robiłam już kiedyś coś podobnego i wyszło genialnie , a teraz czas na pani przepis ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Angelika...polecam ja robiłam pierwszy raz i mi smakowały

    Asiu...;) a ja pierwszy raz dopiero;)

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  11. adrianamilner4 lipca 2012 22:59

    Właśnie szukałam natchnienia na nowe przepisy i znalazłam! ;)ciao!

    OdpowiedzUsuń
  12. Adriana....myslę że bedziesz zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam!!! akurat zaczął się sezon na jagody <3

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię jagodzianki a te z twojego przepisu są bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  15. witam ile swiezych drozdzy do przepisu na jagodzianki?

    OdpowiedzUsuń
  16. Yaro...ja zazwyczaj na kg mąki daję 50g ale jak dasz troche więcej to też nie zaszkodzi

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem tu po raz pierwszy. Podobaja mi sie Pani przepisy. Dzis cos nich sprobuje upiec. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie dzisiaj postanowiłam zrobić jagodzianki z Twojego przepisu wyszły wyśmienite.Przepis wyjatkowo trafiony.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dana...dziękuję za komentarz i cieszę się że smakowały

    Tara...dziekuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  20. właśnie dziś jest odpowiednia pogoda i zabrałam się za wyśmienite jagodzianki.Jedną część ciasta robię z wisienkami a drugą z jagodami.Pozdawiam i jeszcze raz dziękuję za świetny przepis na ciasto.

    OdpowiedzUsuń