...coś trzeba było zrobić z jagód, wybór padł na jagodzianki. Korzystałam z przepisu znalezionym na blogu "Smaki i aromaty". Przepis polecam bo bułeczki są wyśmienite! Z podanych składników wychodzi około 26 bułeczek..
ciasto:
1kg maki tortowej
1 jajko
2 żółtka
100g masła
1 szkl mleka
1 szkl cieplej wody
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
4 płaskie łyżeczki drożdży instant
3 łyżeczki cukru z wanilią
nadzienie:
ok 450g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem, maką i cukrem z wanilią.
do posmarowania:
żółtko + łyżka wody
Ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże suche, roztrzepane jajko z żółtkami, ciepłą wodę i wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrabiać ok 10-12 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki: nabierać łopatką ciasto (mniej więcej 2 łyżki) układać na stole, ręką rozpłaszczać na okrągłe placki. Na środek nakładać po 1 łyżce nadzienia jagodowego i zlepić dokładnie podnosząc dwa przeciwlegle brzegi. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami blachy do napuszenia na ok. 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik to 190stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jagodzianki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.
Mhmh.. Jagodzianki? Moje wspomnienie dzieciństwa ;-DD
OdpowiedzUsuńEwo...:) ja w dzieciństwie wolałam bułki z serem;) ale fakt w pamięci jednak jagodzianki zostały
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki, takie rumiane, ulukrowane, śliczne! I aż 26. Jesteś pewna że potrzebujesz wszystkie? Daj połowę :D
OdpowiedzUsuńFlusso...;) następnym razem z chęcią się podzielę;)
OdpowiedzUsuńtakiej jagodziance nie odmówiłabym...:)
OdpowiedzUsuńNo, no... wyglądają pięknie. Te ze sklepu się nie umywają nawet.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Myniolinka, Domi...dziekuje:) za odwiedziny
OdpowiedzUsuńPyszności! Oj jak dawno nie robiłam jagodzianek ;-)
OdpowiedzUsuńOO tak pycha! Robiłam już kiedyś coś podobnego i wyszło genialnie , a teraz czas na pani przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Angelika...polecam ja robiłam pierwszy raz i mi smakowały
OdpowiedzUsuńAsiu...;) a ja pierwszy raz dopiero;)
...pozdrawiam...
Właśnie szukałam natchnienia na nowe przepisy i znalazłam! ;)ciao!
OdpowiedzUsuńAdriana....myslę że bedziesz zadowolona ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!!! akurat zaczął się sezon na jagody <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię jagodzianki a te z twojego przepisu są bardzo dobre
OdpowiedzUsuńwitam ile swiezych drozdzy do przepisu na jagodzianki?
OdpowiedzUsuńYaro...ja zazwyczaj na kg mąki daję 50g ale jak dasz troche więcej to też nie zaszkodzi
OdpowiedzUsuńJestem tu po raz pierwszy. Podobaja mi sie Pani przepisy. Dzis cos nich sprobuje upiec. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj postanowiłam zrobić jagodzianki z Twojego przepisu wyszły wyśmienite.Przepis wyjatkowo trafiony.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńDana...dziękuję za komentarz i cieszę się że smakowały
OdpowiedzUsuńTara...dziekuję bardzo
właśnie dziś jest odpowiednia pogoda i zabrałam się za wyśmienite jagodzianki.Jedną część ciasta robię z wisienkami a drugą z jagodami.Pozdawiam i jeszcze raz dziękuję za świetny przepis na ciasto.
OdpowiedzUsuń