wtorek, 28 lutego 2012

"dzień i noc" - ciasto serowo-czekoladowe....

...ciasto to zapisałam sobie ponad rok temu. Krem serowy z tego ciasta jest genialny!!! rozpływa się w ustach. Zmieniłam w kremie i biszkopcie ilość jajek w obu przypadkach było 5, dałam 2 białe czekolady zamiast 3, i sera dałam "na oko" było na pewno więcej niż 600g. Biszkoptu nie trzeba nasączać. Za radą Dagmary zrobiłam ciasto półtora dnia wcześniej i ledwo sie powstrzymywałam żeby nie ukroić ;))

 

  

Składniki blatu czekoladowego:

4 jajka
200g cukru
100g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady ja dalam 70%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Składniki kremu serowo-czekoladowego:

3 jajka
2 łyżki cukru
600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
200g białej czekolady
6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku
300ml śmietany kremówki

Składniki warstwy owocowej:

500g owoców; użyłam brzoskwiń z puszki
2 op. galaretki; u mnie brzoskwiniowe

 

Wykonanie blatu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową. Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień 

 

Źródło: "W kuchennym oknie"

20 komentarzy:

  1. Świetne jest i chyba spróbuję zrobić chociaż ciasta raczej kiepsko mi wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutin&Dorothy4 marca 2012 11:36

    superowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wilczyca aga6 marca 2012 10:15

    Cos wspaniałego! dzień i noc to ja mogłabym jeść takie cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam za komentarze :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, podziwiam Cię, że masz taką silną wolę, tym bardziej, że ciasto wygląda obłędnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. P.S. przepis zapisuję do kolejki. papa

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam takiego przekładańca. Właśnie jestem w trakcie realizacji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrycjo...mam nadzieję że ciasto będzie smakowalo ;)))

    Chanya...ja zrobisz daj znać. A z ta silna wola to u mnie kiepsko, robiłam je dla kogoś wiec musiałam wytrzymac bo inaczej na pewno bym sie skusiła i prędziej ukroiła :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda super i myślę, że tak samo smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cóż za pyszności:) W weekend zrobiłem też taki placek

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne...w takim razzie cieszę się że smakowało

    Agata...tu się z Toba zgodzę ciasto jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej :)
    Zrobiłam to ciasto, jest przepyszne. Bardzo dziękuję za fantastyczny przepis. Pozwoliłam sobie opublikować na blogu. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Urtica...widziałam własnie pieknie Ci wyszło i cieszę się że i Ty sie skusiłaś;)))) ojjj zjadłabym sobie kawałeczek ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam to ciasto. Bardzo czasochłonne. A masa mało słodka. efekt niezbyt zadawalający. A ja zmęczona :(:(

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj, nie wiem czy przypadkiem w formie tortu nie upiekę.... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Patrycjo...polecam na pewno będziesz zadowolona

    Ona21...ciasto fakt jest czasochłonne ale czy masa mało słodka?? w trakcie robienia trzeba posmakować i ew dodać cukru. Dla mnie masa była ok. Dzieki za kom. kazde czytam i każde są dla mnie ważne

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto, rewelacyjne, czy pracochłonne? kwestia organizacji, naprawdę polecam. PROSTE i SMACZNE

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiający ciasta24 czerwca 2012 17:33

    Jakieś 2 tygodnie temu przeglądałem cały blog w strefie ciast i akurat to mnie bardzo zaciekawiło. I nie mogłem doczekać się kiedy w końcu je zrobię. I wczoraj nadeszła ta chwila. Zrobiłem to ciasto i oczywiście nie mogłem wytrzymać (taki ze mnie łasuch) i po 3 godzinach w lodówce musiałem spróbować i ciasto jest naprawdę rewelacyjne, smaczne po prostu niebo w gębie.Naprawdę super przepis a jeszcze lepszy produkt z niego wychodzi. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiający ciasta...dziekuję za komentarz i miło że i Tobie ciasto smakowało :)))

    Samsonfilm...w sumie i racja:)

    OdpowiedzUsuń