...tahini طحينة tahina, tą sezamową pastę często spotykamy w kuchni bliskowschodniej, jest min jednym ze składników humusu. Po dodaniu miodu bądź cukru świetnie smakuje z pieczywem. Możemy ją kupić, lub zrobić samemu zajmuje to chwilkę i może poleżeć dłuższy czas w lodówce.
2 szklanki sezamu
2-3 łyżki oleju sezamowego/oliwy
sezam prażymy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 8-10 minut; w miedzy czasie ze dwa razy poruszając blachą aby sezam nam się za bardzo nie spiekł. Następnie przesypujemy do blendera, miksujemy dodajemy olej i dalej miksujemy na gładką pastę
Kinga...tak robiłam blenderem miksowałam ok 6-7 minut tak z przerwami na odgarnięcie pasty z nozy.
OdpowiedzUsuńMoniko...i jest pyszne uwierz ;)
Majanko...zrób koniecznie ;)
Grażynko...:) dziekuje i polecam
Patrycjo...ja też nie i teraz żałuję ze nie robiłam tego prędzej
Agnieszko... z dodatkiem np miodu czy cukru świetnie smakuje z chlebem, ja wyjadałam łyżeczką wprost ze słoika (w smaku przypomina chałwę) dodajemy także do humusu i innych potraw z kuchni arabskiej
Judik...zrób koniecznie ja też pierwszy raz robilam :)))
teraz wiem już jakie to proste bo nazwa zawsze mnie zastanawiała:)
OdpowiedzUsuńtahini? Uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńJa nawet nią smaruje chleb:D
Dzięki za recepturę! ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ale łatwizna .Zapisuję do zrobienia.Z chęcią bym się podłączyła do tego słoiczka
OdpowiedzUsuńBardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńno właśnie czytałam o tej paście ostatnio ciewaka jestem jej smaku muszę w tureckim sklpie poszukać, na pewno smakuje pysznie
OdpowiedzUsuńDomowa jest najlepsza. Cudna łyżeczka
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nie jadłam jeszcze czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńTahine jadam od lat, ale w zyciu bym nie wpadla na to, ze mozna ja tak latwo zrobic! :)
OdpowiedzUsuńKasiu...ano można, można i zrób kiedyś sama to chociaż powiesz czy sklepowa czy domowa lepsza ;)))
OdpowiedzUsuńDegustatorka...:) polecam do zrobienia ;)
Kabamaiga...dziękuję za łyżeczkę ;)) a sklepowiej nie jadłam kiedys kupię tak dla porównania
Looka...poszukaj i spróbuj koniecznie, warto samemu sie przekonać
Mary...ja już też!
Lutko...no łatwizna, ja nie wiem czemu tak dlugo się czaiłam żeby ją zrobić ;)
Ewo...:)) zrób koniecznie ;)
Margot...mnie też bardzo posmakowała i wyjadam łyzką ze słoika ;))
GastroMonia...no proste, proste :) to też był moj pierwszy raz!
A ja jak głupia ostatnio biegałam po sklepach w poszukiwaniu pasty! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńfaktycznie łatwe, a na humus zbieram się od dłuższego czasu
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam takiej pasty, muszę chyba spróbować :-)
OdpowiedzUsuńAgata...spróbuj koniecznie ;))
OdpowiedzUsuńChantel...no ja też ze względu na humus zrobiłam ;))
Beatko...;) no ja niestety musiałam zrobić bo u mnie tego w sklepach nie ma
...pozdrawiam...
Uwielbiam poznawać nowe przepisy, a ten widzę pierwszy raz! Oczywiście muszę sama przetestować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tahini! W jakim sklepie można je dostać? Nie mam jeszcze blendera, więc nie zrobię na razie w domu.
OdpowiedzUsuńAsiu na pewno w "Kuchniach świata" ale i czasem w marketach bywa. Niestety u mnie takich sklepow brak wiec musiałam sama zrobić ;)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam ją właśnie do hummusu, samej nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńKarolino...spróbuj bo jest na prawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuń